x terhitung salahku

Tuesday, 25 October 2011

PENDIAGNOSAN MAKMAL PARASIT MALARIA

SPESIMEN

Spesimen  yang diperlukan untuk pendiagnosan makmal parasit malaria adalah darah.
Pengumpulan dan pengendalian sampel darah memberikan risiko terhadap jangkitan yang boleh tersebar melalui darah seperti hepatitis dan AIDS dan malaria itu sendiri. Walau bagaimanapun, risiko ini boleh dikurangkan dengan mengambil langkah berjaga-jaga. (langkah berjaga2, cari sendiri.. biasa2 je.. dlm universal precaution)PENYEDIAAN FILEM DARAH


Filem darah nipis dan filem darah tebal disediakan untuk pemeriksaan mikroskopi. Iaitu:
1.              Filem darah nipis : terdiri daripada 1 lapisan sel-sel darah merah yang disediakan dengan tujuan untuk membantu mengenalpasti spesia malaria selepas parasit dilihat dalam filem darah tebal. Ia juda memudakan penglebalan pesakit untuk mengenal pasti pesakit dalam filem darah tebal.
2.              Filem darah tebal     : filem darah ini dibuat dengan menggunakan sejumlah darah merah yang perlu dihaemoglobinized. Dengan filem darah tebal ini, apa jua parasit akan tertumpu di kawasan yang lebih kecil daripada filem darah nipis dan lebih cepat dilihat di bwah mikroskop.

PENYEDIAAN FILEM DARAH TEBAL DAN FILEM DARAH NIPIS

Perkara-perkara berikut diperlukan bagi penyediaan filem darah:
1.              Bersihkan slaid
2.              Pastikan lancet adalah steril
3.              Sediakan spirit dan air
4.              Sediakan kapas lembut yang berkeupayaan untuk menyurap
5.                     Sediakan kotak slaid untuk mengelakkan gangguan daripada lalat dan habuk.
Filem darah nipis dan filem darah tebal hendaklah disediakan pada 1 salid yang sama bagi seorang pesakit.

PENYEDIAAN FILEM DARAH NIPIS DAN FILEM DARAH TEBAL DENGAN 1  SLAID1.        Peganag tangan kiri pesakit dan halakan tapak tangan ke atas.pilih jari manis. (bagi bayi, ambil dibahagian tepi tumit kaki)
2.              Bersihkan jari dengan swab alcohol
3.              Urut-urut bahagian atas jari yang telah di swab untuk merangsang pengaliran darah.4.              Lakukan tusukan pada jari dengan menggunakan lancet.
5.              Dengan menggunakan tekanan yang keluarkan darah dari tempat yang dicucuk dengan lembut untuk mengelakkan darah lyse dan lap darah yang pertama keluar dengan kapas kering. Kemudian ambil sampel darah yang keluar kemudiannya.

 

6.                     Ambil sampel darah dan letakkan pada slaid dengan 1 titik darah di bahagian tengah slaid untuk menjadikannya filem darah nipis dan titiskan beberapa titis darah merah pada jarak 1 ck daripada setitis darah yang telah diletakkan pada salid tadi untuk dijadikan filem darah tebal.


7.              Untuk filem darah nipes. Gunakan spreader dan sebarkan 1 titisan darah agar menjadi setebal 1 lapisan sel yang rata dan kemas sepanjang separuh slaid yang tidak mengenai filem darah tebal yang akan dibuat disebelahnya. Tolak spreader dengan lembut dan cermat sepanjang slaid dengan spreader berada pada kedudukan 45° dengan dalam keadaan yang sama rata.


8.              Filem darah tebal, dengan menggunakan hujung spreader, buat 3-6 kali bulatan pada  titisan-titisan  darah dan pastikan  ia  sekata  dan tebal. Jangan  mengacau  darah  tapi  buat  1 putaran yang lembut.
Diameternya adalah dalam 1cm.      

        

9.              Tuliskan label pada hujung filem darah nipis pada bahagian hujun
            yang tebal dengan menggunakan pensil. Keringkan slaid dan
            elakkan daripada gangguan keatas slaid.gambarajah contoh untuk perlebelan slaid.KESILAPAN PENYEDIAAN FILEM DARAH
Filem darah yang terlalu tebal dan darah yang digunakan adalah terlalu banyak

Darah yang dititisa terlalu sedikit dan tidak mencukupi

Slaid yang digunakan berminyak dan semasa pencelupab filem darah boleh tertanggal.


Penggunaan spreader yang sumbing menghasil filem yang tidak sekata.
rujukan : Basic Malaria Microscopy, part 1 learner guide, WHO.2nd edition.


nota : ish... boring pulak ble baca smula pendiagnosan malaria ni.. ada lg yg org nk post... sj je org post assigmnt yg org wat tuk sem 4 ni.. ble tgk kat group fb, ada yg x siap lg. konon2nya bermurah hati nk bg..(abaikan).tp x la bermurah hati sgt. org x bg right click.. nt ada copy paste. klu x leh right click, sesape nk amik kna la taip.xpe, smbil menaip tu bole baca. 


ingatan : ni assgmnt org.. x perfect pn.tp kpd yg amik, rujuk la buku2 yg patut.

No comments:

Post a Comment