x terhitung salahku

Monday, 6 June 2011

kak balkis! bile nak kawen?!




soalan yg biasa ditanya pd org
normal setakat ni x terasa pape lg..
fitrah manusia tuk cari psgn hidup... zauj n zaujah
tp mgkn masanya x sampai lg
insyaAllah

ni kata2 dr adk2 kat kolej org
"kak balkis! bila lg nk kawen ni"
"kak balkis, tgk... kwn2 kak balkis dh kawen dah ni..kak balkis bila lg? jeles x dgn diorg?".. kata2 diorg bila dpt tahu beberapa org kwn org yg sebaya, satu skolah, tp diorg dh nikah.(dlm berbelas org kwn sklh org yg dh kawen dan beberapa yg msih btunang.)
"kak balkis, nape lmbt sgt"
"kak balkis, kteorg nk nasik minyak..cepat2 tau"
"kak balkis, rasa2nya sem 6 nt.. kak balkis dh kawen x kn?"
"kak balkis, nt jemput kiteorg tau... x kira mcm mna, jauh drp terengganu pun org nk g umh kak balkis."
"kak balkis, naik sem 6 t kak balkis dh 24 tahun..jgn lmbt2"
"hah..naik sem 6 nt msti kak balkis dh tunang kaaaannnn?"
dan jwpn org bg soalan2 tu..

"emmmm. ..insyaAllah."
"korng nk suh org kawen, mne nk cari calon? nt org duk kat bank negara.. ne tau dpt org kaya.leh sponsor korng dtg majlis org kn.kn.... jom spe nk ikut org g bank negara?" (nada gurau.. xdek maknenya org nk g bank negara tu.. baik org g tmpt2 yg boleh mndatangkan faedah.duk bilik pun lbh baik drp g sne niat bukan2)
"emmm..24 kn umo org mse sem6".(buat2 lupa)
"cukup bajet org jemput la."(bila wat anggaran kira2, huh.. bajet lari pulak maklum la kalau wat majlis mse study ni, elaun sbln baru 600. tkluar kira2nya.. suh diorg byr r tuk dtg majlis org.. aci x??)
"nak kad ke nk sms?xpun org invite kat fb je la bole?"
"doa2kn la ye utk org..ne tau doa korng lbh cpt dimakbulkn."

tp yg paling best...

"balkis, mu dh nk kawen ke? mu nk aku tlg cari kn x? untung mu kalau aku carikn..insyaAllah. ada ramai kat luar sana yg baik2."
org senyum je.. sbb bnyk yg nk kena fikir.bukan fikir utk diri sendiri.tp kna fikir bg pihak lelaki...lg1, cakap agak mudah tp utk tunaikan sbnrnya susah.
tentang 'baik', dia baik.. tp 'baik' kah org utk llki tersebut?? xpela.. Allah tahu dan Dia dh tetapkan jdh utk org.

kesimpulannya.. InsyaAllah org akn kawen..tp,nt2 la ye org jemput.. cbe kte tgk drp post ni smpi 1 masa nt org jemput ke majlis org, bpe lama tempoh tu.

nota: org x suka KAPEL2..DATING2... cinta tu x salah, syg tu pun x salah..cinta lah..syg lah...sbb tu fitrah....tp drp fitrah tu, jaga diri kita jgn smpi jd fitnah ada KAPEL2.. DATING2.. duk tempat yg PRIVACY2 (malu kononnya ..tkut org nampak duk llki n pmpn) ..dan plg teruk kononnye.. blandaskan ISLAM kononnya bawa teman (teman mcm mna tu, cukup syarat kah???), lebih malang lg ada pulak terselit bergurau senda, msih jln.. duduk.. dekat2..  

(maaf emotional.tp mmg org tgh marah.. marah bila ada yg btanya pd org.. "kak balkis, kenapa diorg mcm tu?".. "kak balkis..x suka la." apa org nk ckp? maaf org x kn back-up korng ustz, ustzh yg mcm tu... xkn nk backup bnda yg salah... cmne nk mendidik??.. ketam ajar anak bjalan lurus..)

nikmat plg indah dlm diri seseorg tu islam dan iman.. tp knapa nk letakkan islam dan iman tu jauh2 ble ada rasa sayang dan cinta pd yg blainan jantina??

nauzubillahi min zalik.

video

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah..kerana si soleh dan si solehah adalah insan biasa. Perkahwinan adalah sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI

No comments:

Post a Comment