x terhitung salahku

Thursday, 29 November 2012

sedar

bismillah... Maha Suci Allah yang mrnghidupkan dan mematikan

allahu akbar

alhamdulillah

subhanallah

“Maka berpegang teguhlah kamu kepada agama yang telah diwahyukan kepadamu. Sesungguhnya kamu berada di atas jalan yang lurus. Dan sesungguhnya al-Quran itu benar-benar adalah satu kemuliaan besar bagimu dan bagi kaummu dan kelak kamu akan diminta pertanggungjawabkan. “ (Surah az-Zukhruf: ayat 43-44.)

hati yg cedera tersesat, lemah, jiwa rosak, nafsu yg terbabas..perlukan rawatan...

bkn fizikal je yg perlu dirawat bile cedera..

sabda rasulullah :” Setiap anak Adam melakukan kesilapan, tetapi sebaik-baik orang yang melakukan kesilapan ialah orang yang bertaubat.”
“Sesungguhnya Allah Ta’ala membuka (tangan-Nya) di waktu malam untuk menerima taubat orang-orang yang melakukan kesilapan di siang hari dan membuka (tangan-Nya) di waktu siang untuk menerima taubat orang-orang yang membuat kesilapan di waktu malam sehinggalah tiba hari akhirah.”

kesedaran...........
1- sedar sbb sedar 
 teruskan usaha kalau x usaha lepas dpt kesedaran nanti, x kan ada perubahan dan kalau lepaskan kesedaran tu dpt ke kite dpt semula kesedaran tu?? sempat ke???2- sedar sbb susah
ati2 sbb mgkn lepas dpt kesenangan (jd sihat, jd kaya, jd ternama) lupa pd Allah.. lupa yg diri pernah dpt kesedaran ...dan seseorg tu boleh menjadi riak bila kesedaran atas kesusahan

3- sedar sbb insaf
terbaik ...insaf ni lahir daripada hati dan x bole dibuat2...insaf adalah melihat kisah lalu sebagai teladan hidup.. tuk Dengan sifat ingin kembali itulah maka seseorang itu akan bertungkus-lumus mengharungi cabaran untuk menyucikan hati dan diri agar dapat kembali kepada Allah sebagaimana yang dikehendakiNya.


 menginsafi dengan sepenuh hati diatas kejahilan dan kebodohan diri tu wajib dan perlu tuk bertekad. untuk buat satu perubahan jangan berlengah-lengah krn masa dan waktu itu bukanlah hak milik kita dan masa ni tidak akan menunggu kita. Masa akan terus berlalu dengan pantas dan kita harus tekadkan niat agar tetapnya pendirian untuk tegak berdiri seperti huruf Alif, walau digoncang dengan teruknya pun ianya tidak akan bengkok dan tumbang.


p/s :hmmmmm....Ramai yang sedar tetapi tidak ramai yang insaf, ramai yang hanya sekadar terjaga, lepastu tidur kembali. Sedarlah antara realiti dan fantasi.
No comments:

Post a Comment