x terhitung salahku

Thursday, 25 October 2012

pasrah vs redha

  

 
org pernah terfikir tuk pasrah

pasrah itu berserah
redha itu ikhlas menerima

dan setelah berfikir.. redha itu terbaik.. klu org pasrah, org x kn usaha.. tp kalau redha org akan cube lalui semampu boleh

org redha bkn pasrah..

org minta tarikh diubah drp 5/11/12 ke 19/11/12.. 5/11/12-org ada final exam tuk last sem.. harap ini last sem org kat KTMP(Kolej Teknologi Makmal Perubatan) KL.

wallahu alam... bi iznillah..

kpd yg sedar diri sedang diuji.. jgn sesekali katakan -aku redha ....tapi....- sbb ada perkataan tapi itu bukan redha namanya

org suke doa istikhrah mcm mna org suke doa dhuha...

Doa solat istikharah:
“Ya Allah, sesungguhnya aku meminta pilihan yang tepat kepadaMu dengan ilmu pengetahuanMu dan aku mohon kekuasaanMu (untuk mengatasi persoalanku) dengan kemahakuasaanMu.
Aku mohon kepadaMu sesuatu daripada anugerahMu Yang Maha Agung, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa sedang aku tidak berkuasa. Engkau mengetahui sedang aku tidak mengetahui dan Engkau adalah Maha Mengetahui hal yang ghaib.
Ya Allah, apabila Engkau mengetahui bahwa urusan ini (di sini, orang yang mempunyai hajat hendaknya menyebutkan persoalannya) adalah baik untuk agamaku, kehidupanku, dan akibatnya terhadap diriku, di dunia atau akhirat, maka takdirkanlah untukku, mudahkan jalannya, kemudian berikanlah keberkatan.
Akan tetapi apabila Engkau mengetahui bahwa persoalan ini berbahaya bagiku dalam agamaku, kehidupanku dan akibatnya terhadap diriku, maka jauhkanlah persoalan tersebut dariku dan jauhkanlah aku darinya, takdirkan kebaikan untukku di mana pun ia berada, kemudian berilah kerelaanMu kepadaku”
(HR. al-Bukhari)

nota : org redha dgn senyuman... ^^ think positif..

p/s : org minta maaf kpd sesiapa yg terasa org menjauhkan diri drp dia...

No comments:

Post a Comment