x terhitung salahku

Wednesday, 23 June 2010

KEMAAFAN SEORANG GURU




ingin org kongsi kkesaln hari ini ttg hari smlm. btul!!! dlm mjalah solusi 'kelmarin sudah mati,esok belum lahir... tetapi slmtknlah hri ini yg masih hidup'.

hri ini.. ptg yg sayu..spls dpt msg kat fb drp lctrr/penyelaras/koordinator batch Jan2010...cik Nur Hanani Bte Salamat..org mle msg dia sbb nk mntk tlg utk pra-klinikal disember 2010.sbb mgkn org akn wat oprtn disember ni.jd org mntk pra-klinikal utk org diawalkn n mntk tlg cik nani tuk rahsiakn oprtn org drp kkwn. cme suriati je yg tau org. kat cni org bole gtau sbb xde kkwn klej yg tau blog org.

ni msgnye>>

salam..

Between Nur Hanani and You
Siti Balkis Abu Sidi June 21 at 7:12am
cik nani..tuk sem dpn..sy nk mntk maaf sbb nt sy ada yg sy kna skip klas..sy x leh setkn appointmnt IJN time cuti.sem dpn sy dh kna jmpa surgeon.sy mgkn wat oprtn time cuti sem bln 12 ni..wallahhualm. confrm@ x tp dh kna jmpa surgeon mgkn cnfrm..sy nk mntk tlg ssgt cik nani.klu leh pra-klinikal diawalkn ea cik nani..huhu..tma ksh cik nani.cik nani,jgn gtau kkwn jan2010 k ttg ni.
Nur Hanani June 22 at 6:06pm
oyeke..xpelah kalau gtu..ttg praklinikal, bleh je awk sorg diawalkan atas sebab nie..tp nx sem awak ingatkan sy ye ttg praklinikal nie..yg ttg op, xpelah asalkan awak dapat catch up lesson yg ditinggalkan..
sy nak tye satu balkis jujur dgn sya ek..sy nk tye b4 cuti tp xsempat..after xm..kan u all sume kene dtg class..
sy dpt trace yg awak n hafizah hussein dtg class lambat dan ada student yg tru sign u all berdua..sy nak penjelasan dr awak berdua ye..xkisah la melalui fb ni atau nx sem..sy xmarah tp sy kesal sikap awak b2 ni..sbb dr air muka awak xsepatutnya awak b2 lakukan perkara ni..sy xnak ada attitude macam ni..so sy nak penjelasan awak ek..sy xsuke ada sikap gini kat awak b2..dan sy xsangka..

mse org bce msg ni air mte org mngalir..mngalir sbb adenye rse ksal ckgu pd org...dsbbkn smlm yg dah mati , yg x dperbetulkn awal2..xpela arini msih hidup..mgkn ade yg xde prasaan mse bce ni.. btmbh ksal ble bce ayat "dr air muka awak xsepatutnya awak b2 lakukan perkara ni" & "sy xsangka.." saat tu tmbul rse malu org pd islam.btmbh bderai air mate..ya Allah munafiknye org.. x amanahnya org..org x prasan org diperhatikn dlm sramai 89 org tu,yg dduk dlm klas plg blkng n ujung,yg x pnh bckp dgn cik nani n lctrr lain kcuali sbb nk ke tndas.. org reply msg cik nani..org mngaku salah..org hntr ke wall tuk mntk maaf pd cik nani..org tag vdeo.tnda org btul2 ksal..n btul2 mntk maaf pd dia...org mntak maaf pd stiap classmate yg on9 kat fb n ym sbb rmai yg tnye knapa dgn org.

org jelaskn:

"salam..maaf ..maaf kat korg sbb lpas final exam org bskikap x adil pd korg.korng sush2 dtg awl,tp org senang2 je dtg lewat.maaf..maaf sgt.x adil bg korg..smpikn korng kna dgr en. Nathan mbebel n mrh ppgi...en. nathan mrh org,tp korg yg kna dgr.ble en. nathan abis marah,org msih x smpi lg ke kolej..maaf"

kekawan...

diorg maafkn org..diorg kte x kisah..sumernye ok..sumer +ve.. ramai yg bg smangat..tme ksih kkwn.. mrka watkn org terkenang slogan kami batch jan2010 "sharing is caring".. just makes me smile..

tp...

org msih x trima kmaafan drp cik nani...sedey... cik nani sbg pnyelaras n lctrr kami,bnyk kje yg dia wat utk kmi,drp watkn nme tag smpi la soal pribadi dia la yg care mase kat kolej 9 jam sehari, 5 hari sminggu.. mse dia bnyk tuk uruskn kami .. dia slalu nasihat n tgur kami...dia kaunselor.. dia kwn.. dia kakak.. srius time prlu,n happening luar lctrr...wlpn sumer tu bkn ant dia dgn org tp ble tgk dia dgn classmate..rse bslh ble kcewakn dia sbb org pun ahli dlm klas tu...x nk dia fkir bkn2 pd org lbh2 lg org bwk imej islam..x nk jgk cik nani ade pblm dgn klass kmi dsbbkn org..

Malu!!!~~huhu~~

malu ..rase bersalah pd islam..
malu pd Allah..bsalah pd Allah..
imej islam?
rosakkn imej islam dh sememangnya org dh rosakkn sbb imaj org x mncerminkn attitude muslimah sbnr.
smoga Allah maafkn org.
kte tgk smula..sdangkn ksilapan kte dtg lewat ke klas ckgu kte kecewa dgn dri kte
mcm mna dgn Allah.. bnyk butir2 ksilapan yg kte buat.. lg Allah kecewa..Allah yg ciptakn kte..
ape yg biasa kte buat yg buat Allah kecewa ttg klewatn kte??
yup..lewat solat..ini yg biasa kte wat..
kte jnji dgn ckgu@ kkwn xkn lewat lg..
knapa x nk jnji dgn Allah x nk lewat lg??
buat dri org muhasabah sktika..


video



org msg kat cik nani org ckp kat dri org "sy dh berubah..bukan akn berubah"..slalu kte ckp 'akan' berubah..spatutnye kte ckp 'dah' berubah..itu lbh baik.

Ya Allah..ampunilah dosa ibu bapa kami
Ya Allah..ampunilah dosa guru2 kami
Ya Allah..ampunilah dosa kami

Ya Allah..ampunilah muslimin dan muslimat skalian

Ya Allah..Jgnlah kami jd org yg mncemarkan imej islam

Ya Allah..ampunilah dri ini..jgnlah kami menzalimi dri sendiri
Ya Allah.. pmudahkanlah , kuatkanlah kami membawa islam dlm khidupn ini. Ya Allah.. jgnlah kami mnjadi fitnah kpd agama islam


stakat ini yg dpt org slamatkn hari ni..stkt ini yg org dpt usahakn tuk dpt kmaafan dr seorg guru.xpe Allah ade.. dan esok belum lahir. mgkn ade kmaafan utk hari esok.

guruku,inteam>

lgu yg org dedicate tuk guru,lctrr,dn utk murabbi org dlm usrah.. bkn snang nk didik dri org ni..tp org mmg dh mlangkah brubah ..org kna yakinkn dri tuk sebut dah berubah..klu sbut nk berubah..org akn ade rse tuk tngguh perubahan ini..

harap kalian dpt truskan mmbimbing org




video


org tertarik dgn hadis ni...

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda:

"Orang mukmin sama ada lelaki ataupun perempuan akan sentiasa diuji oleh Allah s.w.t, sama ada dirinya, anaknya ataupun hartanya sehinggalah dia menghadap Allah s.w.t tanpa dia membawa dosa sedikitpun."

(Hadis riwayat Imam Tirmizi).


td rabu,23 jun 2010
org dpt msg drp cik nur hanani

--Alhamdulillah--
Siti Balkis Abu Sidi June 22 at 6:17pm
jujurnya, btul sy dtg klas lmbt..mggu last je sy dtg awal..sbb kkwn dh sedarkn sy,dia dh cuci sy..sy nk ngaku kat cik nani mse mggu last..tp xbrani..mse mntk GL sy nk ckp tp sy msih x brani lg..lg 1 sy nk mngaku,bkn stakat dtg lewat, uniform pn sy x pakai sbb x slesa smpit sgt,ble pkai sweater panas,jd sy pkai tshrt n sweater ...sy sedar sy berani buat tp x berani tanggung.maaf cik nani..sy jnji x wat lg.sy dh mntx maaf kat kkwn.tp bkn scra tbuka.
Siti Balkis Abu Sidi June 22 at 6:20pm
cik nani..maaf sbb jahilnye sy..
Nur Hanani June 23 at 9:03pm
siti balkis abu sidi..
sy maafkan awk..tp awak janji dgn sy akan ubah perangai awak ek..
awak budak baik..xnakal..tp mgkn awak xsengaja nk buat gtu..tp percayalah awak boleh berubah..okey..sy sygkan anak murid sy esp sem1 ni sbb tu sy tegur mana yg sy mampu...
tp sian awak xyahlah post kt fb ni..sbb nt kwn2 awak tertye2 ape yg wk dh buat?sy minta penjelasan kt fb tu maksud sy just melalui msg ni pn dh cukup...
dah ek..awak jgn rase bsalah sgt..awak minta maaf kat sy..sy dah maafkan..so..lps ni tgu utk awak berubah plak ek..jgn sedih2..ye..sy dh maafkan dh...dun worry..be happy..take care..jg diri baik2 ek..::))


ALHAMDULILLAH...

AKHIRNYE ORG DPT KEMAAFAN DR SEORG GURU..



Dan hari ini adalah kehidupan.. kelmarin yang telah mati..dan esok yg belum lahir lg..




2 comments:

  1. Salam sis,

    Ap kbr? semoga sentiasa berada dalam kemanisan iman ..


    Alhamdulillah, bestkan bila orang dah maafkan kita ?

    As muslim , kita pun kena bwat mcm tu juga.. sentiasa memaafkan orang. dan nak memaafkan tu bukan nye pekara yang mudah .

    Oh ya,

    orang selalu kata " forgive but not forget" , tapi.. dalam islam.. " forgive means forget". Maksudnya.. kita dah x duk kenang2 peristiwa tu, dah x der dendam..

    selagi mana masih ada dendam dalam hati kita, itu maksudnya belum tercapai konsep 'maaf' tu.

    insyaAllah.. sama2 muhasabah diri :)

    hurmm.,

    hari tu ad dapat tips dari seorang ustaz ni, maaf x ingat siapa nama ustz tu.

    dia kata,

    " maafkanlah semua orang sebelum kamu tidur hari ini"

    kenapa ustaz cakap macam tu ?

    sebabnya.. akan ada rasa tenteram apabila kita memaafkan orang. Tambahan kita memanjatkan kesyukuran pada Allah..

    dan..

    bila mana kita merasakan diri kita seakan tidak dimaafi lagi. perbanyakkan doa kepada Allah, insyaAllah.. Allah akan buka pintu hati orang tu.. ikhlaskan diri .

    sesungguhnya Allah yg memegang hati kita :)

    dan, saat hati tidak tenang..

    ingatlah bahawa..

    hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenteram ( dalam surah Ar-rad )

    perbanyakkan zikrullah, baca quran dan maknanya, bergaul dengan orang soleh yang sering berbicara tentang ke-Esaan Allah. hadiri taman2 syurga (majlis2 ilmu)

    ok sis, i need to go. Jap lagi ada test2, presentation segala.

    Mohon maaf atas segala khilaf ya sis.

    luv u fillah.

    Aseef sebab dah lama x tanya khabar.

    ReplyDelete
  2. salam juga tuk cik mus'ab..
    btul bg forgive n forgot.. ade je n pnh je org trase forgive but not forgot.. mmg x tenang..hati sntiasa sakit.tulakn..knapa nk tetap ade rasa sakit tu sdangkn sakit tu bole ilang.jd lbih baik org maafkn ..

    syukran..jazakillah hu khair ya cik mus'sb..msih sempat lg cik mus'ab komen blog sy dgn ilmu cik mus'ab wlpn sibuk dgn exam n prsnttn.. smga cik mus'ab bjya dunia akhirat bgitu jga dgn kkwn yg lain.. aminn..

    ReplyDelete