x terhitung salahku

Thursday, 30 August 2012

tips : kereta rosak di highway

assalamualaikum..

lme nyeeeee org x post.. rindu nk menaip tp bnyk kekangan... terutama sekali.... xde kemudahan laptop
balik je ostel 3 julai aritu.. lpas 2 minggu duk ostel.. mini laptop org terus x berfungsi...

terkandas bnyak post..

teruskan kpd post .. x nak membebel.. kali ni org nak post sesuatu yg ringkas tp padat.. mlas nk membebel banyak2.

tips 1: seandainya kereta rosak di highway

bagi pemandu... risiko untuk kereta anda rosak di highway adalah sangat tinggi.. kes penganiayaan banyak berlaku. (nota:maaf org malas nk cari statistik kes.)
tipsnye : apabila kenderaan anda rosak (terutamanya kereta).. jangak percayakan sesiapa untuk memperbetulkan/ menyentuh enjin kereta anda... dari segi logiknya... enjin kereta skrang ni bukannya perlukan mekanik biasa ye... kebanyakan enjin kereta sekarang (eh.. bkn kebanyakan rasenya.. tp kesemua kereta skng ni)... kalau rosak perlu gunakan komputer utk pemeriksaan kerosakan... jd, jgn benarkan sesiapa yg berhenti di tepi highway untuk membantu anda kecuali lah kalau ada org yg nk tolong anda tukar tayar ye!!

tindakan sekiranya kereta anda rosak semasa dalam perjalanan... berhentikan kereta anda.. dan halau sahaja sesiapa yg mengoferkan diri mereka untuk membantu anad.. ya!! halau mereka.. jgn berlembut! percayalah... selepas anda menghalau org pertama yg nak membantu anda.. akan datang org ke dua.. anda halau lg.. akan ada org ke tiga.. dan org2 tersebut adalah dr kaum india..(nota:bukan racist.. tp ini fakta.)

jd, tindakannya... paggil toe-truck... bwa pulang kereta anda ke kampung utk dibawa ke mekanik yg anda biasa dgn mereka dan kenal mereka.. jgn panggil toe-truck dan hantar ke bengkel2 yg mereka rekemenkan ye! jgn sesekali! ... betul kos upah toe-truck utk ke kampung sgt2 tinggi... tp x setinggi nilai yg akan ditipu oleh mekanik g direkemenkan...

sekian tips nye.. ok??? nk percaya.. percayalah.. nk ikut tips org ni, ikut lah... dh terkena baru korang tau.. pdn muke...

bkn apa... ini pengalaman sebenar org.. family org dh terkena 2 kali.. kali pertama, mmg betul2 terkenalah!!! habis RM6K tuk betulkn kereta....ble kat muar, bwa kereta tu ke klinik tu wat medical check-up.... tp x betul pun rupanya. kna tmbh lg rm7++.... dan kali ke2 plak hampir terkena, disebabkan org ni jenis yg tegas.. org halau la org yg dtg tuk mengofer diri bg betulkan kereta parent tu...org pertama dtg, dia tgk2 enjin kereta.. lupe apa yg dia ckp.. tp dia kata itu ini rosak.. dia tengok je.. n ada la sentuh ckit2..men2 minyak.. disebabkan abah n mak dah kalut.. org pun ckp kat abah, x pyh dia tolong... datang org ke 2 nek motor.. tgn memang comot dgn minyak itam.. dr segi logiknye.. uncle ni, klu nk repair motor pancit bole la...so, org halau dia... org ke3 dtg.. aish.... mula sentuh enjin kereta .. mula dia pusing2 la.. tonjol2 la...ok!! org mula naik angin.. org marah dia... so dia pergi.. kteorg teruskan pejalann.. akhirnya dgn berhati2 smpai jugaklah ke ostel org.. dan alhamdulillah sampai lah ke Muar.. kat muar, abah bwa kereta tu g klinik kereta.. akhirnya ok je x mekanik2 tepi jln tu....

tip ke 2: kalau kereta rosak...di highway.. jgn susah payah g jalan kaki tuk cari emergency phone kotak kuning PLUS tu.. mmg berfungsi dr segi bunyi tuuuut tuuut tuuutt.. tp mungkin staf tido... wat penat je... col je la pluss line .. no tel plus line ade kat tiket tol (klu gunakan tiket la).. tp bila kereta peronda dtg, dia x de fungsi pun melainkan utk escort sampai ke plaza tol yang berdekatan.. x pun.. dia berikan kte pinjam kon oren tu je.. jgn percaya gk klu dia brikan mna2 no tel mekanik...

sekian... terpulang pada diri anda.. sy dah terkena.. anda bila lg...kn..kn..kn...

1 comment:

  1. nice tips.. tp seram sejuk kalau sensorang kete rosak tengah jalan lagi2 time mlm.. klu india pn inda la, janji ade teman.. hahahhahah

    ReplyDelete