dpt wall post kat fb drp adk yus
'resepi minggu ini: pavlova. g crik care nk wat. hihi'
arahan tuk org cari resepi.. tp dsbbkn org mls, adk yus yg cari
tp 80% yg buatnye, org
80% ke???
80% ke???
dan
hasilnya
100% kosnya drp adk yus.. like....
jazakillah
jazakillah
alhamdulillah
msh dpt lg merasa rasa masam manis pavlova ni
x tahu la rasa sbnr kalau beli kat kedai mcm mna
^_^
^_^
resepi pavlova
bahan2 :
4 biji putih telur
1 cawan ula kastor
1 sudu kecil jus lemon
1/2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan whipped cream
buah-bauhan masam (kiwi, strawberi, dll-ikut selera dan bajet)
cara nak buat pavlova :
-panaskan oven 140 celcius
-ambil keras minyak, lukis bulatan 7" pasa kertas minyak tersebut
-ambil keras minyak, lukis bulatan 7" pasa kertas minyak tersebut
- putar telur putih (4 biji) dengan medium speed sampai terbentuk tekstur soft peak
-masukkan gula sesudu demi sesudu sambul putar telur tadi (sampai gula hancur dan terhasil adunan berupa glossy stiff peak)
-masukkan tepung jagung dan jus lemon. kaup balik sehingga sebati.
-masukkan vanila dan kaup balik adunan tersebut.
-letakkan adunan ke atas kertas minyak (bahagian tepi lebih tebal drp bahagian tengah (ala bntuk biconcave la senang~~ .. bentuk sel darah merah tu))
-bakar 1 jam 15 minit.
-tutup oven dan keluarkan. biar sejuk pd suhu bilik
cara nk buat topping:
-putarkan 1 cawan whipped cream sampai kembang.
-sapu keatas adunan yg telah siap masak dan telah disejukkan td.
- letakkan buah-buahan masam spt strawberi, kiwi, ceri..
- letakkan dalam peti sejuk
nota: makan mse sejuk best~~~ insyaAllah.. alhamdulillah
No comments:
Post a Comment