x terhitung salahku

Tuesday, 31 May 2011

anugerah cemerlang



3.50... 


utk panggilan naik kepentas bg anugerah cemerlang
dimulakan dgn nama org (memalukan sbb pointer paling rendah yg terima anugerah)


3.50 - 3.69.. anugerah cemerlang
3.70 - 4.00.. anugerah pengarah


kali ni org dpt anugerah cemerlang saje.. 
org ckp, x nk nangis...
tp bila keputusan ditampal kat board..
org cari nama dan keputusan semester (PNG) dan semester keseluruhan (PNGK)
mula2 org cool.. 
org naik ke atas (kat tmpt duduk student kat dewan kuliah dan paling atas sekali)


nak col mak @ abah dulu ni?


org col abah dulu


"assalamualaikum.. bah, org dh dpt keputusan."
"akak dpt apa?"
"jatuh teruk. 3.50"
"xpela.. baik la tu."
"tp ada org lg tinggi."
"xpe la.. akak sakit..akak pun ckp x dpt blajo..tp akak dpt 3.50 ckup kak...alhamdulillah"
"tp abah..org nk sambung bljr. kalau org rendah, peluang tu rendah.org x nk pinjam PTPTN."
" bagus la kak.ckup. akak x kena ulang pekse pun."
"ha a.. x kena ulang.. tpppp.."
"alhamdulillah..xpe..alhamdulillah tu. nt akak bole smbung belajo nak.jgn risau.bila2..sape2 pun bole belajo.jgn risau.akak nak belajo.mesti dpt belajo.nak x nak je."... "akak sakit nak masa tu.akak rasa sndiri rasa sakit tu...bape lama dh akak tahan sakit..akak dah cukup paksa diri tuk blajo.semangat akak kuat. akan dtg akak usaha lg.x pe ea"
tetiba air mata org mengalir...teringat kenangan yg menyakitkan bila org kuatkan jugak tuk tahan sakit..mmg sakit..terlalu sakit. 


org col mak
"assalamualaikum.mak org dh dpt keputusan pekse."
"walaikumussalam. akak dpt bpe?"
"teruk mak. pointer org jatuh.org x nk rendah mcm ni. org nk belajo.. org nk veterinar (org nk jd veterinarian sejak sklh rndah sbb suka haiwan)."
"akak dpt bape?"
"3.50 je tuk semester ni."
"xpe la kak. cukup la tu."
"tp x cukup mak. mcm mna nk smbung bljr.org x nk jd U29 seumur idup.mcm mna nk lwn dgn org lain. nt susah org nk amik ijazah.dia x pndang org bila rami yg tinggi2."
"xpe.. akak blajo je.. nt akak dh keje.. bole smbung blajo dia bg sbb akak ada pengalaman."
"org nk veterinar."
"ala..akak wat pe nk amik yg susah2.. akak amik yg senang cukup la.asalkan ada ijazah.amik ijazah sains je."
"sains je??ala mcm x laku kat ospital la mak.. org suka haiwan."
"akak suka, akak bela.. jaga elok2.. x pyh jd doctr haiwan."

bnyk yg org bincangkn dgn mak..


org col abang.
"org dh dpt result.teruk ..cmne ni.."
"dpt apa?"
"3.50"
"lak..rendah nye."(erk..kecewanye dengar..x memberangsangkan betul)
"mcm mna ni.org nk smbung blajo."
"entah."
"susah la cam ni.ramai yg pointer tinggi."
"bpe org dpt lbih drp akak?"
"entah x kira."..:mgkn 40 lebih.org yg ke 44 kot."
"lak.. teruknye..mmg teruk la tu."


eee.geram... tp xpe.. org tahu abg org mls nk lyn org mse tu.. (kwang3x)


nota :org kedudukan ke-33 dlm kelas tuk PNGK 3 semester.. tuk PNGK org 3.70.. >>> hakikat org yg x bersyukur!! mula2, nk lulus...cukup la lulus. lpastu bila dh lulus, kata x kisah bape pun pointer..tp bila dh dpt tahu pointer, x cukup pulak... manusia!!!balkis2! ..
sbnrnya org nk pointer tinggi tuk sambung blajar...x nk setakat dpt keje je dan jd MLT seumur hidup dgn segulung diploma... nk jd muslimah yg bjaya dunia akhirat dan dipercayai, berkualiti!



CUKUP BAGIKU ...ALLAH...


Langkah kaki di dalam rencanaNya
semua berjalan dalam kehendakNya

Dan tertakdir menjalani segala kehendakMu ya robbi
Ku berserah ku berpasrah hanya padaMu ya robbi

Bila hidup hampa dirasa
Mungkinkan hati merindukan MU
karena hanya denganMU hati tenang
Damai jiwa dan raga


"Ketahuilah sesungguhnya kekasih2 ALLAH itu tdk akan takut apa yg akan trjadi & tdk brsedih apa yg sudah trjadi krn KESUNGGUHN IMAN & KESUNGGUHN TAAT mrk kpd ALLAH untk mrk kebahagiaan dunia&kbahagiaan akhirat itu pasti untk mrk itulh KEMENANGAN BESAR” (QS10:62)


Sunday, 29 May 2011

moral vs etika



org baru lpas post kat fb : 


"jaga etika" ...psnn/ingatn/amaran/ utk praktikal nt drp lctrr.. tp apa beza moral n etika?????


hah.. soalan :apa beza moral dan etika. moral vs etika..


fikir... search... tnya.. jwpn yg org dpt :


moral tu bahasa latin... etika plak bahasa greek .. cukup x jwpn ni?? akan bersambung..







kotak beracun



jamuan td, sj org menyelit main kotak beracun


dlm kotak tu ada pilihan true, dare, pass to the left, pastu tu the right, give to the others.


dan 1 soalan tu betul2 menarik perhatian org.


soalan tu x dituju pd org, tp pd classmate org, syuhada.


"apakah barang yg anda beli dan paling ada sayang dan kenapa?"


org mmbayangkan kalau soalan tu ditujukan pd org..


apa ek..


apa yg org beli dan org sayang...lepas tu kenapa?


org fikir...


laptop..ya org beli.. syg tp syg sgt ke?nth kwn2 guna, org ok je.pnh suriati terjatuhkan laptop org.


mp3.. org beli.. sayang.. tp syg sgt ke? x la sgt.. knapa org syg?org syg sbb mp3 org tu pembantu org mse lecturer n masa ceramah agama..


kamera.. org beli.. syg.. knapa syg.syg sbb pembantu org juga msa lecturer.n boleh ambl gmbr kenangan dgn family dan kwn2


external harddisk.. org beli.. syg.. tp x guna sgt pun.mcm xde pape prasaan pun


pakaian.. ada yg org beli..syg.. tp x de la jga betul2. pakai je la.syg sbb bole tutup aurat..


hp.. hp yg org syg, yg mak belikan. bukan yg org beli sndiri skng ni..tp yg mak belikan tu dh ilang... hmm.walaupun org beli yg sama,tp perasaan guna lain.


dan.. tiba2... org ter dpt jwpn bg soalan tu..
ya.. yg org beli, paling bernilai..
ANULOPLASTIC RING.. yup.. bnda yg org beli.. yg paling bernilai..yg sgt org sayang.. sbb itu yg jantung org perlukan.tuk jd normal smula.. Allah yg bg pd org.Allah bg peluang pd org utk bernafas dgn sempurna .. klu x.mungkin org guna injap palsu atau injap lembu atau injap khinzir atau injap plastik 

Saturday, 28 May 2011

jogging



alhamdulillah..


segarnya rasa hari ni ... bgun subuh awal, mandi awal.. solat subuh awal.. dan yg lain ckit, jogging.. yeah..


harini org g jogging. 6.55am org kluar dr ostel.igtkn nk lbh awal dr tu.. tp x dpt.


setelah beberapa tempoh org x dapat berjogging akhirnya org mulakan jugak.. salau asyk cakap je.buat x.. tp td, org jogging x jauh tp lebih baik. lebih baik drp dulu (masa sakit.yup..masa sblm wat operation repair injap kat IJN.sbnrnya org still jogging jugak wlpun doctor x bg..jogging tu dah sebati dgn diri org.. tp sblm sakit, org jogging lg jauh. bila sakit dah x jauh ) pnah jugak tanya doctor kenapa x penat. jwpn doctor "sbb awk dh biasa"... org suka jwpn tu. mknanya apa2 pun, jgn manjakan diri.. biasakan diri. jgn limitkan diri.tp lpas org wat operation, bnyk bnda yg org mnjakan diri..tp x manja mcm org lain, still lbh baik (perasan @ perasaan org je ni ?jwpn org, perasaan org yg kata org still lbh baik sbb? bnyk bnda yg org lain kata x pyh buat, tp org buat.. tp ada bnda yg org kata diri org kena buat, tp org x buat. contohnya..ttg contact azani.. dh lama x contact azani.. org senyapkan diri.. teruknya.. pdhal, azani yg bnyk tlg org kenal islam, faham islam, amalkan islam. T.T... org ckp kat diri, azani sibuk.. ifa sibuk.. x pe cube sndiri.kna berdikari sbb mmg bila2 nt org kena sendiri.. org tahu bole..tp susah.... nth ..x pela.. pasni.. mggu dpn 4/6 org dah balik muar utk setahun... confirm x kn jumpa azani lg..ifa, insyaAllah skng dia ada kat melaka..dgn kereta dr rumah org 45 minit ke melaka central...)




lpas jogging, balik ostel ttbe dpt on-call tuk cuci ayam.. so, keluar smula bilik. dh lme x merewang2 nih...mlm ni ada BBQ tuk semester org (jamuan perpisahan sempena abis bljr kat sini utk 3 semester ni sbb lepas ni dah  x jumpa setahun ( g field kat ospital yg masing2 dh pilih) tuk praktikal selama setahun


org?... like..like..like..like... penat duk sini.. tensyen dgn diri sbb x dpt jga ukhwah.. jd, bila x jumpa setahun ni.. x de la org menyakitkan hati siapa2 n tambah dosa org sendiri n org lain kat kolej ni (termasuk LECTURER)... persoalan ttg rindu... mestilah ada rindu walaupun org yg x suka..sbb perasan x.mkin x suka, mkin snang diingat (tipu bila kata x ingat).. pd org, org nk bertemu n berpisah kerana Allah. org nk berpisah dgn org2 tertentu tu spy dpt bg dia ruang x jumpa org.nt harap2 bila jumpa semula semester 6 ok dah).tp kalau makin x ok jugak nk buat mcm mna.. x mati pun.. bukannya bergantung nyawa pd dia.tp pd Allah.(nak salah kan Allah ke? x .bukan mcm tu.tp org nk terangkan yg org yg kte x dpt nk jalinkn ukhwah setelah mencuba tu x kn beri kesan pd kita. biarlah dia dgn diri dia, dan semoga Allah pelihara diri dia n kita dan berikan yg terbaik utk dia n kita.jgn susah hati pd org tersebut sbb bnyk lg yg perlu dibuat, difikir, dicari (bukan smata2 nk cari kasih syg dia))

Friday, 27 May 2011

fo flat



spatutnya arini release PNGS n PNGK.. tp bgantung pd penyelaras utk bg @ x.. penyelaras org, pn nurhanani x release result tu arini.jd, kna tunggu hari isnin..


tp setakat yg org tahu, tahniah utk Nordiana Othman (fo flat 3 sem bturut2) n tahniah tuk siti farhah yg dpt fo flat jugak tuk sem ni..


org???? wallahu 'alam.. bsyukur lah dgn apa yg ada.. alhamdulillah.. 


tau dh pointer org drop..x yah berangan tggi.. dan x yah nangis.. Allah sntiasa bg peluang..jd, usaha la..dah tu doa skali..jgn doa (merayu2) tp x usaha.


kefahaman dan pengetahuan mana yg org dpt?
mcm x de pngetahuan n kefahaman je utk sem 3 ni.walaupun lulus.. lulus sekadar lulus.. pointer sekadar pointer.
xpe semester 4 dan 5 ni .. masa utk org absorb semula modul2 bg sem 2 dan 3..study..study..study


(dpt tahu, utk minor operation yg org kata sblm ni... nmpknya bukan local anesthetic yg org perlu tp skali lg, org perlukan general anesthetic... kputusan org, bukan masa study ni utk wat operation lg skali... org nk fokus study .. xnk fokus sakit lg.. jd, org akan KIV ttg operation tu smpi abis blajar..mudah-mudahan xde apa2)




persoalan : study ke bila dh duk praktikal kat kg slame setahun tu ..study ke? ingat balkis 'Study'....


persoalan penting : ttg cita2... bila dh capai cita2... lepas tu??? ada cita2 baru..x kn bhnti...itu bg yg ada cita2 baru.tp bg yg rasa dh cukup? abis la.. sbb timbul rasa bosan.jd lemah sbb?sbb trasa dh smpi kat destinasi.. mana cita2 akhirat? pnah x tanam dlm diri?.. smua org, cita2 akhirat nk msuk syurga.. tp usaha?????  cube tgk bwh ni , tgk usaha yg dbuat beza x?


 sy nk masuk syurga!!!

sy nk jd doctor haiwan / isteri org kaya, dato', ustaz yg hensem2!!!!

mana satu yg lebih serius tuk diusahakan.. yg lebih2 dirayu dlm doa??? 

Wednesday, 25 May 2011

driver lori



"awk igt sy tkut dgn ayh awk?"
 "sy tahu ayh awk pesara polis.igt sy takut!!"...
"tak.sapa kata ayah sy pesara polis?ayah sy DRIVER LORI"..
"ayah sy DRIVER"..
org pndang mata dia..smbil org senyum..tp dlm hati org, Allah tahu apa org rasa..  dia mula larikn anak mata dia drp org.. knapa dgn anak driver lori?apa beza anak driver lori dgn anak polis? mknaya anak driver lori x dipandng, xde dh rasa respect?? mcm tu???ada yg berani nk jelaskn pd org?
org SAYANG MAK ABAH.. x kira sapa mak abah org.. mgkn dia x de mk abah mcm mak ngn abah org!. sorry to say!!..

org pernah je naik lori abah masa kat KL ni.x malu pun!

dan org pndang mata dia..org pandang tepat mata dia.. org ni sbnrnya penakut.takut pndag org lain.. tp kali tu org pndng mata dia walaupun dia lbh 'besar' dr org!
yg besar kn org mak abah bukan dia.apa hak dia tuk pndang abah mcm tu? Mata manusia!!
Persoalan: adakah org nk jd pemaaf @ penyimpan mohor besar sakit hati???
Jwpn : sekadar ingatan diri. Watpe nk simpan.. mkin btmbh luka..mak org sihat, abah org pun sihat.. org pun sihat insyaAllah..xpe.. Allah sj nk uji org lg.. balkis, hormati mak ayah org lain x kira apa pekerjaan diorg.

nota: abah org pesara tentera. tp skng dia keje sbg driver lori. sblm jd tentera abah dh bkrja tuk bawa lori.. wlpn msih bwh umur, abah dh bawa lori angkut pasir kat pasir gudang JB.dan abah pnah ckp, ada pkck ka sana yg marah abah sbb tlalu muda dh kerja bwa lori (x silap org mse tu abah kata umur dia 15 tahun).dan ada juga pengalaman abah bkerja kat estet (kebun getah) pakck estet tu pernah halau abah.dia suh abah belajar.tp abah x mampu.
sbnrnya,mse umur abah 6 thn abah kpd abah meninggal.dan abah tinggal dgn mak dia. abah kesian tgk mak dia yg duk kat rumah yg dah nak runtuh dan lbh teruk tuan tanah menghalau mak abah sekeluarga selepas abah kpd abah org meninggal.

sbb susah, baru seminggu daftar sekolah menengah.. abah berhenti.abah lari tuk kerja kat estet.lpas kje kat estet, abah g pasir gudang tuk jd driver.

umur 18 thn, abah diterima tuk jd tentera..lpas lapor diri, pegawai kat sana kata abah terlalu muda tuk jd tentera.dan diorg suruh abah balik kg.abah kata, mse tu dia muda sgt.jd dia tertipu, abah percaya ttg dia tlalu muda utk jd tentera dan x sesuai lpas pegawai kat sana gertak abah ttg putus kaki, cacat, mcm2.abah fikirkan mak dia kat kg.jd, abah buat keputusan utk berhenti.

umur 19 thn, abah diterima tuk jd tentera semula. kali ni abah tekad tuk teruskn kursus ketenteraan.dan akhirnya abah terpilih utk msuk dlm unit Gerak Khas (Tentera Komando).masa kecik2 org x tahu apa tu Komando.. org balun semua askar sama..time sklh menengah form 4 baru org tahu apa tu askar Komando.mse form 3, ada sorg ustazah yg rapat dgn org tnya abah pesara apa (mse tu abah dh bersara 5 thn.abah bsara tahun 1998 lpas 21thn pkidmatan).org ckp dgn xde perasaan "komando". dia mcm terkejut.tp org wat x tau je.igtkn sbb dia tkejut ayah org askar.form4, baru org tahu apa tu Komando.. n org bngga ayah org komando. .

dan lpas pencen, abah bawa lori... smpi skng.. beberapa kali abah bhnti bwa lori sbb tauke tipu.. abah bawa lori..buruk je lori tu..mcm nk tercabut jek semua komponen lori tu.ble naik rse mcm nk runtuh tp org x malu pun!..abah kerja bawah tauke.lori buruk sbb tauke yg punye, jd wat pe nk malu! org bngga. sbb xsemua org bole bawa lori tp abah org bole bwk lori..pnah abah ngn mak bniaga tp x thn penat, jd diorg bhnti.. org pnh ikut mak abah bniaga..tepi jln je pun. guna payung.. x malu pun! (org x malu )

hah!pd yg kat luar sana..knapa nk malu dgn pkrjaan mak ayah!!?

nota utk abah : abah x pe.. x lama lg org keje.abah x pyh keje bwk lori lg ea.. org ada..mcm abah ada utk org ...

repeat final exam sem3 jan 2011-jun2011



Harini keluar tarikh utk repeat exam paper sem 3 ni
Msuk je pintu kolej, nmpk prema(classmate org) tgk tgk notice board
“hi prema, awk tgk senarai repeat ke?”
“x la kak balkis, sy tgk jadual tarikh repeat.”
“owh.. senarai nama x de?”(org agak curious sbb trasa mcm kena repeat, x tahu apa yg org jwb masa peksa.x yakin dgn jawapan..terutama skali mikrobiologi, parasitologi, patologi kimia, sitologi(tlalu x yakin dgn modul ni sbb carry mark org tlalu rendah, x malu org nk ngaku Cuma 19.8/30 markah je.)
“xde kak balkis, mungkin petang.”
“owh..”
“kak balkis klas kita ada yg x lulus utk modul mikrob dgn sito je. Sito 6 org, mikrob sorang.”
“owh..”
“kak balkis jgn la risau..kak balkis msti lulus semua.”
Org senyum je.. “insyaAllah”
Prema n kwn2 lain x tahu sbnrnya, satu modul tu watkan org nk ketawa. Ketawa dlm risau.trasa nk dmam juga bila sedar org tlupa jwb soalan.tp org igtkn diri tuk jgn risau ttg tu. Slalu org ckp kat kwn “xpela .nk wat cmne dh tersalah.bukannya x tahu jwpn tp dh nk tjd mcm tu.terima la.tu cume pekse kertas je.realiti sbnrnya korg tau kan jwpnnya x yah la risau.” ..YUP..realitinya, org tahu jwpn soalan tu.jd, org x nk risau..biarlah.. dh Allah takdirkan mcm tu.org tau Dia nk tgk org terima @ x.kalau org bising2 pun bukannya dpt mintak balik kertas tu.rosak iman adalah, sbb x pcya dgn takdir… dan org pnah tbaca kat 1 tmpt ttg “musibah itu sebenarnya 1 iaitu musibah itu sendiri tp akan menjadi 2 apabila kte merungut dan x terima musibah itu”..dan org sedar kalau luahkan kat kawan, pun sme je. Mungkin risau btmbah walaupun dia (kwn2) akan cube pujuk diri org tp lbh baik utk ni, org tenangkn diri sendiri.
Dan org pun x bg tahu mak apa yg blaku (sehinggalah 2 minggu lepas)
Ttg org terlupa utk jwb 1 anak soalan SEQ utk modul histopatologi.hilang cmtu je 6 markah.. tp x pe..smpi skng insyaAllah, org igt jwpn bg soalan tu.
Ptg kluar senarai nama utk repeat…
Alhamdulillah…knapa Alhamdulillah?? Sbb x mudah utk smpai ke sini..akhirnya org abis semester 3 dr jan 2011-jun2011.x perlu repeat walaupun hakikatnya, pointer org……….
p/s: tunggu hari isnin,30 mei 2011

i luv u too



Dlm telefon

“mak..org sayang mak”

“trima kasih mak sbb doakn org.”

“sayang mak”

Mak balas.. “I luv u too”.. dh bsr2 ni kali ptama mak ckp direct. Mcm tu kat org.

Tapiiii…

Dalam kpala org, x tahu mcm mana nk ckp kat mak yg org akn kena general anesthetic utk kali ke2..


persoalan :syg mak x? tp apa yg dh buat kat mak?hari ni..agak2nya dh sakitkan hati mk x?...apa yg org kna buat spy mak tahu org syg dia? ucapan je ke?rasanya pbuatan kena juga.


dan 


sayang Allah x? tp apa yg dh org buat kat Allah?hari ni.. agak2nya dh sakitkan hati Allah ek?(x terkira pun sbnrnya kslhn tu. sbb tlalu bnyak @ tlalu ckit, x tahu la)apa yg org kna buat spy Allah tahu org syg dia? ucapan je ke? rasanya perbuatan kena juga

Monday, 23 May 2011

pais..



Lama dah org x mengepost kat blog 

Utk adk org, faiz… jgn kecewa bila company Mercedes x terima pais jd apprentice diorg.. org dulu gagal jugak bila diinterview

Mmg best..

3 tahun blajar bwh Mercedes, dan kontrak bkerja slama 4 tahun dgn ikatn kontrak rm90 ribu je.(org rm110 ribu. Kontrak yg sme, 3 thn bljr, 4 thn bkrja)
Tempoh blajar 3 tahun, dpt elaun pakaian dan duet saku rm 600 sebulan. (Hampir sama mcm org rm 621.21)

Dan pmulaan gaji basic lepas tamat latihan rm2600 utk tahun pertama, rm2700 utk thn ke2, rm2800 tahun ke3, dan 2900 utk tahun ke empat.(pmulaan gaji org rm1800.. tp dh 4 thn bkrja x tahu la dpt bpe.)

Sijil yg dpt drp company latihan Mercedes tu akan bolehkan org tu bolej bkrja kat mna2 company Mercedes kat dunia..singapore? Indonesia? Thailand??..yap..smua.. bukan stakat Negara tu je..bole je kat jepun, amerika dan tmasuk ke Negara pengeluar Mercedes kat Italy.

Tp…

Bukan rezeki pais kat situ..

Org tahu dia sedih.. org pernah rasa..

Tp …

Xpe… kte boleh jd lbih baik drp tu.. dia yg akn rugi x ambil pais.. xpe.. nt pais buktikan.diorg rugi x ambil pais!!

Org..

Pnah gagal interview spa8.. eh bukan.. ptama kali mse tu..belum sempat interview, ujian bertulis tahun 2006.. org gagal.. awal2 org dh gagal.

Lpas tu, interview kat Pusat Perubatan Universiti Malaya(PPUM) tuk cos makmal perubatan..sekali lg,org gagal!..mse tu tahun 2007..mse tu, dlm hati org org ckp yg PPUM rugi sbb x ambil org.org bole jd MLT yg bkualiti..org simpan ‘dendam’ pd PPUM

Thun 2008, xde apa2 pnggilan temuduga org dpt.

Tahun 2009, org dpt pngln interview.. Alhamdulillah org dpt..dan x putus2 mse tu mak pesan spy org bsabar.ada hikmah.nt akan dpt spa8 tu.tp, selalu je org give up.
Skng.. org ada kat sini. Bawah kementerian kesihatan Malaysia (KKM)..kos teknologi makmal perubatan.

mse interview, org ckp “sy akan buktikan pd PPUM sy boleh buat .wlpn.x dpt tajaan dan mungkin en pun x nk terima sy, tp sy sanggup pinjam rm60 ribu sbb sy minat MLT.. sy dipanggil utk nursing..sy tahu.. tp sy nk cuba juga dtg interview ni..sy x nk jd nurse.kalau en bagi sy, x kn terima nursing.kawan2 sekolah sy ramai yg diterima dan menerima cos nurse.tp itu diorg.bukan diri saya utk terima nurse.sy tahu keputusan SPM sy x baik utk bljr cos MLT dan ramai yg kata SPM penentu ..tp sy x pegang pd SPM sy. Sy tahu kemampuan sy walaupun en kata sy x layak.encik boleh tgk keputusan exam sy kat masterskill. Sy tahu ada yg lbh tinggi drp tu. Tp sy x rendah drp tu ..bila en ambil sy saya tahu..SAYA BOLEH BUAT!! Sy mmg harap sbnrnya spy sy diterima jadi pelatih sbb sy boleh buat bdsrkn kputusn exam sy kat masterskill..sy nk tlg diri sy, sy nk tlg mak ayah.sy nk tlg org yg sakit sy x nk jd MLT yg cuai”

p/s: ini bukan berlagak. Tp nk menunjukkn yg semua org boleh Berjaya.tp kjayaan utk dpt kn apa yg kte nk, bukan senang. Bukan tunggu tawaran bergolek2 dtg dpn mata.tp kena usaha.dan banyak bnda yg perlu dikorbankan utk semua tu. Dan mmg ada risiko. Tp risiko yg kita ambil utk bjaya bila timbul keikhlasan, insyaAllah akan dpt…ya.. org msuk masterskill, org takut dgn risiko… rm 60 ribu pinjaman ptptn, dan bayaran balik rm72 ribu slps interest utk mpoh 3 tahun blajar.atas jaminan mak ayah.. yg pendapatan cume berapa sj. Bila org dpt bayar balik rm72 ribu?persoalan besar.lama2 bljr kat masterskill.. ttg rm72 ribu org mula lupakan.. org mula lupakan bile ifa dkt kn org pd Allah. Rezeki mmg dh ditetapkn sblm dilahirkan. Kalau x bayar rm72 ribu, duit akan hilang bila2 masa kat mana sj.sbb?bukan rezeki.dlm melabur saham.. boleh ilang, ….beli rumah, tp akhirnya rumah x siap pdhal dh bayar bulanan pd pemaju, boleh ilang duet itu..kereta baru beli, excident.. duet boleh hilang. Org kna usaha.org kna bljr kat IPTS utk dptkn bukti org bole buat.
Yg penting.. ambil langkah utk buktikan kmampuan diri..usaha..usaha..usaha.. dan jgn letakkan harap pd IPTA..org kat sini skng, bukan org drp IPTA.org drp IPTS.xkn mati x kn gagal kalau x dpt smbung blajar kat IPTA..tp kat IPTS, hakikatnya mmg hidup org dipenuhi dgn air mata..mgkn itu pengorbanan utk org,dan setiap org akan berbeza melaluinya..
Dan ya.. “kamu akan dapat apa yg kamu usahakan”..igt!!! ingatlah utk berusaha kearah kejayaan hari akhirat. Dunia ni x kn kekal.Akhirat itu yg abadi… jgn menyesal dikemudian hari bila tinggalkan bekalan akhirat.. dunia ni adalah peluang utk manusia. Macam2 ada.. terpulang nk apa sbb “Allah mengilhamkan kefasikan dan ketaqwaan..beruntung bg yg menyucikannya, rugi bg yg mengotorinya”

Persoalan: Apa yg org nak???????? Dunia je ke?????? akhirat je keee??? Atau dunia akhirat??????

Notes for pais : don’t b upset.. im not intelligent too.. not a smart person with glasses, books, notes.. my english is bad too…but.. I must change..n I had change (a bit..if u realize it on me, before n after. When im home, lecturer notes r always with me even I not read  it.most of the time but I can read whenever I want ..im not went home with a beg which full org dress but only a back pack with notes inside.).. hey dude!! Dont mess up..C’mon.. u can do it..show ur effort.. don’t forget ur prays…u can do.. let’s them know ..(for me, let’s PPUM know..).. let me know.. u can do too.. ALLAH WITH US..ALLAH LOOKS ON OUR EFFORT.n then, man can c our effort (cos Allah open their heart by our effort )..other, pais…just go wherever u want.


Monday, 16 May 2011

YB n doctor

kat klinik

"trima ksh doctor."org

"tma ksh YB." abah

"akak, ckp tma ksh YB."abah

org diam.. x nk ckp YB.. sbb org jumpa dia as 'patient n doctor'.. bkn as 'rakyat dan wakil rakyat'..

nota: fikir jap... org silap ke kat situasi ni.. tp, org tau doctr aka YB tu x kira sbnrnya sma ada dia YB @ doctor sbb 2 2 tu dia wat krn Allah..InsyaAllah.lg 1, pemimpin yg baik, akan meletakkn diri dia sama level dgn rakyat.sbb dia wakil rakyat. bukan org yg perlu di escord (takut bila rakyat dtg dekat)

Gambit

mak, "owh.. kak ni la gambit yg nurse kat IJN ckp mse akk kat wad aritu."
"gambit?sape?ade ea?", org
"malam akak kat wad, yg nurse tu tnye akak knal x gambit."mak
...
org cube mengingat smula

...

"owh.. yg mse nk tido tu ea.yg nurse dtg cek org"org
"ha'a.. yg nurse tu kata gambit cari ayah dia, CEO kat IJN kat wad akak mlm tu (dato' dr rosli, cardiologist n head of cardiologist department) ", mak
"hah..igt."org
"yg nurse tu kata dia pelakon ..slalu blakon kat astro", mak
"ntah org x knal pun. rupe pn x tahu."org

...

mak pun tunjukkan gambit yg ada kat surat khabar kesihatan.
oooo..ni la gambit.. 1st time org dgr nme dia mse nurse tu sebut, org pelik.org igtkn, org ada msalah pendengaran..tp x ckp pape sbb x de suara.


nota: penting ke?sje nk share..jom doa ramai2..semoga gambit akan wat bnda lain drp jd artis 'hiburan'..aminn.. jd mcm ayah dia dr rosli bgus juga..lg 1, harap2 gambit x tsalah wad mse cari ayah dia len kali.. org bkn duk kat wad cardiology tp wad cardiothoracic, mmg la gambit x dpt cari ayah dia kat tmpt org.. (wad dr rosli, btentangan dgn wad org.org pnah msuk wad cardiology skali..sj jln2 dgn nurse,ikut dia hantar fail lpas org balik drp wat x-ray..dlm wad tu same jek.. tempat je bbza.ptut la gambit confuse antara cardiology n cardiothoracic )..sbnrnya, utk yg lain2 care kat mana mak ayah korang ye walaupun diorg bz sgt2.

tiada duka yg abadi

video

pengubat apa yg org rasa
Allah x jd kn dunia ni statik

video

tp Allah jdkn apa yg ada sentiasa bgerak

ya Allah… sungguh sakit, sungguh perit, tapi apakan daya, aku hambaMu, Kau lebih tahu apa yang terbaik untukku berbanding diriku sendiri. Ya Allah, jangan Kau serahkan aku kepada diriku sendiri walaupun sekelip mata. Tadbirku seluruh dan sepenuh sujud pada takdir MU.

Sunday, 15 May 2011

petang

td, 6 ptg..


"jom g tanjung", org
"jom", adk yus
"mak, jom g tanjung."org
"mls mak.g la ngn adk yus, abg", mak
"ala jom r mak.excercise", org
"mak dh slalu excercise turun naik tangga kat sekolah.kelliling sekolah mak bjln.", mak


....


"eh, mne kasut org ek mak."org
mak perhatikan drp buai
"owh..org tau.. hah ni dia", org kluarkn kasut power kaler itam pink.
"dh rosak mak kasut ni..dh 2 tahun rsenye."org


mak perhatikn, "akak nk jogging ke?x pyh la kak g jln je kat sana"
"ala..nk cbe jogging."


...


"eh, adk yus x pkai kasut sukan ke?",org
"ala.. jom r jogging."org
"xde kasut sukan la."adk yus
"ada lg kn dlm kotak tu kasut lain", mak
"eh, ha a.. ada lg kasut org..mau jogging x?org pakai kasut lain la.adk yus pakai ksut ni .", org
"bwk je la .nt nk jogging org pakai.", adk yus
"hah okeh", org


org masuk smula kwsn umah. g kat kotak kasut..hah ni kasut org.org kluarkan kasut All America kaler itam.


"mak ni lg lame mak kasut org. drp form6 smpai kat giat org guna kasut ni tp ok lg.",org
"ok ke kak?mcm dh keras je kasut tu."mak
"keras sikit la.tp slesa lg mcm dulu." org


kasut tu org suke sbb dia btul2 fit ikut btk kaki org. mse org form6, kaki org slalu sakit n ada oedema n kasut tu plg slesa.


"akak x pyh la jogging."mak
"emmmm.."org
"ha.,. nt org tgk la cmne jogging ke x.tp trasa nk jogging la mak.",org


mak senyum je.


"hah.. nk bwk camera la.",org
"nk wat pe kak?"mak
"nt klu org x jogging, org bole amik gambo" org


mak senyum


....


"bangggg... amikkk kan camera orggggg... kat bilikkkk", org.. suara agak tinggi.snang citer, menjerit la sbb tkut abg x dgr.dia ada dlm umah.x tahu dia kat mne


org jengah dlm umh.. leh,abg dkt jek.. ish x senonoh menjerit2..


....


abg pgang camera org, "ada bateri x ni?"
"ada.."org


....


kat kete, smpat lg gaduh2 spe yg nak bwk kete. tp org x msuk port..org jd bos..
td adk yus yg kluarkn kete JBM drp garaj.nk g tnjung, mak suh adk yus yg bwk.sbb dia nk bljr.tp adk yus x brani...lpas tolak2.. akhirnya abg yg bwk kete.


..


sampai tanjung..
"jln je la.", adk yus
"hah..jln jek la."org


...


smbil jln kte org amik gmbr matahari terbenam.. subhanallah cantik. 1st time tgk matahari terbenam kat tanjung. n second time tgk matahari terbenam (tgk kat tsk titiwangsa, mse tu excercise berjalan dgn abah balik drp kelas, sblm g mkn. mse tu org x leh solat n abah solat kat masjid kg baru)


tp, org x minat tgk matahari tbenam...nyway, mmg cantik.subhanallah


ni hasil amik gmbr org n adk yus. 3 ats, org... 2 bwh, adk yus (cantik dia amk gmbr, x sia2 org ajar..heee...ajar ke?x, dia sendiri yg pndai).. mse adk yus amk gmbr, dia guna mode lain. org ubah sblm dia amik camera.pastu tlupa nk ubah smula mode .. heeeee..sbb tulah dpt hasil bbeza (camera boleh ubah tp realitinya, keadann mse tu sme), nak menunjukkan, pandangan manusia tu sentiasa berubah. tp hakikatnya Allah je yg ade hak utk mengubah semuanya









jgn jd mcm ni:
"syg, matahari terbenam ini akan mnjd bukti cinta kita", drp psgn kapel
sedangkan matahari tu akan cakap, "aku x kn menjd saksi pd maksiat kamu buat"
-diubah drp buku Tentang Cinta, pahrol juoi
~~~ehemmmm..hok...hok..(tbatuk pulak)~~~




nota: 'tanjung' tu tempat sbnrnya. nme asal Tanjung Mas. tmpt rekreasi kat Muar.tp pnggil 'tanjung' je senang.

kereta

"ee.. trasa nk bwk kete la.", adk yus


"bole x?" adk yus


"bwh la", mak


"ha.. bawa.. bawa... dh lme x bawa kete... abg, tnjuk adk tu bawa kete..bawa lesen semua...baik2", abah..


org, mengadap laptop.. "hah.. ala.. bole x kalau org nk bawa kete?"..."mak bole x?"


"hah, x pyh la kak.. JBM berat.. avanza xpe.. ringan" emak


abah tambah, " x pyh la akak, dada tu x baik lg. tunggu nt la"


"ala... mak, org bawa avanza la ", 


.....


hasilnya, xde respon drp memana pihak..org? teruskn duk dpn laptop..plan ptg  ni nk g jogging.. tuk 1st time.. bole ke? x pasti.tgk la mcm mna.

Saturday, 14 May 2011

abis exam

ish.. mls nk g sklh(x nk pnggil kolej)* merajuk dgn kolej


jumaat, 13 mei 2011


video




pukul 7.15 org masih x mndi lg.dan smpat naik tingkat 3...klu org lain dh kelam kabut kot.(ntah knapa org lain nk klam kabut.. dan org x de rase klam kabut tu...ntah sme ada btul @ x ttg org x de rse klam kabut ni x tau la.. mse sem 1 dulu, org dtg lewat ke sekolah.. sempat mngaji ngn bce matsurat ..tp sem ni org x bce matsurat sblm g klas.)


org g tingkat 3 sbb nk amik mp3 yg tertinggal kat bilik naquiah, yati, mira, ngn aini.. tertinggal ari khamis lepas.pastu x ambil.mls nk naik atas.


diorg pelik org ambil mp3 awal pg.(awal ke?)sje je.sbb nk bwa g ke klas,sbb tau hari ni x kn ade buat apa2..org msukkn lagu opick- Allah maha Besar..


mlm smlm, balik dr surau org on9 dan bukak youtube cari lagu nasyid. ttbe terjumpa lagu opick-Allah Maha Besar.subhanallah..best..suka sgt lagu tu... indahnya. semalaman org dgr lagu tu.  smpikn mse tdo pun org dgr lagu tu.bgun pg, msih tpasang kat telinga earfon norlie yg org pinjam.pkra biasa org buat, psg earfon mse tdo.. tp kdg2 earfon tu org akan cabut sbb trasa bosan n x slesa.tp tuk lagu opic-Allah maha Besar.org x terasa bosan dan rasa x slesa pun xde.tp trasa lbh tenang.)


g klas, org psg mp3 siap2.. spjg hari org dgr lagu sme x tukar2.. msuk klas, org terpandang skrin LCD kat dewan syarahan2 (DS2)..thilai (classmate) psg citer  Avatar, on LCD. x trasa nk tgk pun. tp tertgk intro dia..gmbr pmndangan hutan dr atas..cantik... smbil tu, mp3 lagu opick-Allah Maha Besar terpasang kat telinga org.


dan mse tu part " Allah Maha Besar dgn segala keagungan milikMu..Allah Maha Besar, segala puji utk Mu".. terasa ya Allah, subhanallah... trasa drh mngalir dlm bdn..Allahu akbar.tp lpastu, thilai trus off LCD (dia tgk bdua dgn kris kat desktop)


pkul 9.30am taklimat tuk praktikal mulai julai ni slesai. thilai smbung smula Avatar..dan skrin LCD di on kan.org?org smbung smla lagu opick-Allah Maha Besar kat telinga. org x tgk Avatar, org kluar sbb ada urusan ckit.lpas 20 minit org msuk smla DS2.. nk bce buku Batu-Bata Kehidupan, x de mood.org pandang skrin LCD. org x dgr pun suara, tgk gmbr dan bce subtitle je sbb org psg MP3 kat tlinga skuat boleh...


cantiknya... org x pnh lg tgk citer Avatar tu.. Allah ilhamkan pd org2 yg bknaan utk berimaginasi smpai thp tu.. kalau la apa yg ada pd Avatar itu indah dan cantik, mesti syurga itu lbh apa yg dibayangkan (Amaran: jgn bayangkn bgaimana syurga @ neraka itu mcm mna sbb x kn tcapai dgn akal mnusia)


tp spjg citer Avatar ditayangkan.. spjg itu juga mp3 org terpasang kat telinga dgn lagu yg sama, opick-Allah Maha Besar...org x tgk sgt jln citer.tp org tgk keindahan yg ada dlm citer tu.(part censored, thilai skip.tma ksh thilai)


nak rasa??? rasailah kebesaran Allah dimana sj.kte tlepas pandang yg daun hijau itu cantik, dan burung yg berterbangan itu indah..smuanya krn Allah. xde 1 pun x terencana.. Allah yg Maha Pencipta.

Thursday, 12 May 2011

jawab

Kepada yg pandai menjawab
Kdng2 org menjawab tp bukan niat utk menjawab. Sedih.. sbb x dpt control diri.tp Jangan rasa sedih bila dimarah dan dikatagorikan pandai menjawab. Tgk! Itu kelebihan. Pandai menjawab…x semua org pandai.. org lain x dpt  gelaran ‘pandai menjawab’.. siapa kat sini pandai menjawab.?
Tp pd siapa menjawab tu? Mak ayah? Lecturer? Adk beradik? Kwn2?  Tp Betul ke apa yg dikatakan mse menjawab tu adakah fitnah @ kebenaran! Dan menjawab tu kenapa? Dah betul ke diri sendiri?
Kepad org x pandai menjawab…
knapa diam?takut ke?hormat ke?malas nk layan ke?x tahu nk menjawab ke? Atau sebenarnya betul2 bersalah? atau sebab sebenarnya penakut walaupun korang betul !..takut sbb org tu lbh besar jawatannya?lbh besar saiznya atau besar segala-galanya berbanding korng? Tp, hakikatnya siapa yg lbh layak ditakuti?siapa yg lebih besar?kepada yg penakut, kenapa nk jd robot peraturan manusia? Kenapa x takut pd peraturan Allah. Org tahu jwpn. Sbb peraturan Allah kte letak pd individu.tp peraturan manusia, semua org pandang. Peraturan manusia, salah sikit semua org tegur. Peraturan Allah, salah sikit.. xpe asalkan dengan sesame manusia ok.
Untuk Org yg dijawab…
apa yg korng nk? Ble org yg dipersoalakn / dipersalahkan tu mendiam kan diri akan ditanya “kenapa awk diam pulak ni?cakap la” dan seolah2 org tu betul2 bersalah dan mulalah fikirkan yg negatif .. dan apabila yg dipersoalkan / dipersalahkan tu membuaka mulut, akan dia marah dan dilabel “pandai awk menjawab ye.sy nk awk diam!.”..
yg menarik .. untuk korang fikirkan.
‘kes study 1’.
Individu yang Bb bertanya,“boleh x kalau sy nk cakap?”…  (minta kebenaran utk bercakap)
 individu A berkata, “memang sy nk awk bercakap pun”…
setelah beberapa ketika …
“pandai ye awk menjawab.kurang ajar!keluar dr bilik ni sekarang!” keluar dari nada individu A dan posisinya sekarang adalah org yang dijawab.dan individu B pula telah dikatagorikan sbg yg pandai menjawab.
>>>E’eh.. bukan td suruh individu B bercakap ke. Tp bila dh bercakap dikatagorikan pandai menjawab.dan dihalau
‘kes study 2’
“apa kena dgn awk ni?sebelum ni x de siapa yg buat mcm ni”, kata individu A
Individu B hanya berdiam diri.walaupun individu A dah ckp macam2
Setelah beberapa seketika, “kenapa awk diam pulak ni?awk ni kurang ajar! Sy nk awk keluar dr bilik sy sekarang!”
>>> e’eh.. kena marah dan dihalau ble diam??
Persoalan: apa bezanya???


Nota :    1 hari nt, siapa yg akan menjawab ckp org ?Mse tu tiba nt, apa tindakan org?
               
kpd yg pandai menjawab: kawal diri
               
kpd yg x pandai menjawab : be yourself
               
kpd yg dijawab : jangan berfikir negative pd org lain. Blajar mcm mna nk bedpan dgn situasi.jgn fikirkan emosi diri sendiri sj.

Nk tekankan : org pandai menjawab, org x pandai menjawab, dan org dijawab.hati2 jgn smpai memfitnah!

Saya mestilah muslim disudut akidah
Saya mestilah muslim disudut ibadah
Saya mestilah muslim disudut akhlak
Saya mestilah muslim disudut keluarga
Saya mestilah dapat menguasai diri
Saya mestilah yakin bahawa masa depan adalah untuk islam