x terhitung salahku

Monday, 24 January 2011

as an inpatient at IJN

 mse org kat ICU.
  tersangat sakit..loya sgt.. smpi org muntah bile salt. banyak kali tp paling teruk smpi selimut abis dpenuhi dgn muntah hijau..n akak nes cpt2 col doctr tuk inform doctr keadaan org.

to be continued... 
org guna wifi IJN skng.tgh basuh baju kat dobi IJN.bateri laptop tggl 42%.
x tfikir pun nk upload.ni org baru je edit.gmbr lain x edit lg. 

sambungan
~
~
~
ini personal room org.
single bedded room.
kuar dr ICU. akak nes bawa org ke wad..dia bukak pintu bilik ni.
nk tau ape yg org rase mse tu.
rsenye ape yg org rasa??
teka la...
~
~
~
"happy"
??
~
~
~
"excited"
??
~~~
"yeaaayy bilik best"
?? 
~
~
~
jwpnnye: 
org trase nk thn kaki org kat pintu bilik tu.
xnak! xnak! xnak!
mse tu org bisu lg.org x boleh kata pape.nk tnye ttg mak abah tau x fsl bilik ni pun xdpt org kuarkn suara org.
nk je org ckp kat akak nes tu
"jgn masukkn sy dlm bilik ni!tlg akak..sy x nk.sy x mampu."
"gerenty letter sy, sy cume wad kelas ke 2.4 bedded bukan single bedded ni"
lpas kuar ICU smpi la hari terakhir org kat wad org stay kat single bedded room ni. hari terakhir sblm kuar wad, org dipindahkan kat bilik depan.still single bedded.
2 hari sblm kuar wad,
akak nes yg slalu bawa org g fisio  bwa fail..banyak..
org tnye dia
"akak fail ni utk apa?"
"owh..ni fail patient"
"utk?"
"utk bayaran kos medical kat sini"
"sy punya?"
"nk tgk"
"owh.. awk punye xde kat sini"
"kat mna?"
"ntah akak x tau"
org terdiam







wayar2 yg dipasang pd bdn org
time ni org sme2 ngn nes ade dlm toilet
5 wayar dipasang pd dada org
org ckp kat nes 
"berat, sakit, bnyk wayar"
then, akak nes tu cume psng 3 wayar je
dia kata 3 wayar ok
tp nk cabut semua x bole
bnda yg dipasang kat jari org
kkdng org cabut
sbb rase jari org tersepit
ade skali nes dtg tgk org apa yg blaku
n dia suh org pkai alat tu


sbb wayar tu berat
org baring kat tepi katil
wayar2 tu org nk dia atas katil
kurang sikit wayar tu menarik2 kulit dan daging org
tp tetap sakit sgt
pagar dinaikkn n bantal nes letak kat tepi bdn org 
spy org x sakit tkena pagar katil kot.
x tau knapa dia wat cmtu
mgkn jgk kurng kn risiko tersepit n jatuh


tisu tu
mmg sntiasa kna ada tisu 
sjk org kat ICU smpila org kat umah
tisu utk buang kahak
tuk bbrapa hari,
sejak tiub bantuan pnafasan dibukak smpi la 2-3 hari kat wad
kahak org berdarah sbb cedera ckit
tp ok je.


lg 1 yg msti ade slain tisu, bantal
tp org xde bantal
org mintak tlng mak ke hostel amk kn teddy org sbb nk beli bantal mmbazir je
tp mak amk patrick
mmg agak kecik
x puas nk peluk tuk tekan dada masa batuk n kuarkan kahak
tp x pe guna je
slain wat kurangkn tekanan kat dada masa batuk n buang kahak
akak nes tu guna patrick org tuk alas tgn org mse wat venipuncture
pape je
x kisah pun


nmpk x spirometer org
org x suke ble bnda tu dpn mata org
ari2 kna pakse wat smpila dpt pedoman baru dgn rela wat sndiri kot





 'as an inpatient at IJN' 
org kreditkn kpd 
azani, fafa, ifa, fifi

akan bersambung lg sbb laptop org kna virus skng.
dan
 PALING PENTING
 part
 "reverse version  as an inptient at IJN" just wait

Sunday, 23 January 2011

ubah

sedar dr lamunan..

balkis..
xde lg main2...
xde lg mnja2...
jgn jd kebudak-budakan..

belajar dan amalkan kematangan..
ubah cara pemikiran.
ubah tingkah laku..
jd.. serius..

bfikir dalam diam
jgn diam tanpa berfikir

Allah dh bg peluang tuk bangun..
bangun.. jgn duduk kat tmpat lama.

tempat lama..
smpi bila nk duduk kat situ??


Saturday, 22 January 2011

doctor jeswant dillon

jumaat, 21 januari 2011
 
arini baru org tau...doctor jeswant dillon, pakar cardiothoracic IJN tu sbnrnye muslim... 

emergency department

Isnin, 17 januari 2011

Ptg td org wat dressing tuk kali ke2 kat emergency department IJN. Org g lpas abis klas dgn pkai uniform sbb malas balik ostel tuk salin baju.. masih ade lg rase takut. Kali ni x takut mcm 1st  drain kat ospital pakar sultanah Fatimah(hospital muar) yg org mnangis tu, trus org tahan diri drp mnangis.. time g emergency department sbb tkut kna msuk wad.tp kali ni takut sakit.. sbb dressing kali pertama sakit sgt ble dia btul2 cuci tmpt yg bdarah tu dgn potong benang yg terkeluar. Ikutkn ngada2 mmg nk nangis je rase. Tp ble teringat mse suture off (cabut benang)pd tempat

Mse kat hospital muar tu, org mnangis sbb x tahan sakit dan pening dan ditambah dgn emosi yg x stabil dsbbkn baru sminggu lpas operation. Masuk blik tuk wat dressing org masih ok.. ble baring kat katil, org dh mula menangis. Dia gunting je suture tu org dh nangis btul2. Ble dia nak tarik suture tu, org dh mule sedu2 ..dsbbkn org mcm tu, nes tu pun ilang focus, dia jd gabra ( cara dia, nmpk sgt dia gabra).. org assume dia takut sbb org dh sedu2 ngis tkut cara dia buat  tu jdkn org sakit..mmg nmpk slow dan bhati2 dia buat keje n dia cover gabra dia.ble bbrapa minit blalu, masih x dapat buat suture off tu.. dia ckp kat mak, IJN wat jahitan tlalu kemas, dia x dapat nk cabut n suture tu tlalu tebal so susah.. dia x dpt wat, lg la org nangis.. last2, dia panggil medical assistant (MA)@ pmbantu perubatan tuk buat suture off tu… MA tu lelaki..Mmg mnangis la org.…pas MA tu dtg, dia tnya kenapa.. lpas nes tu terangkn, encik MA  pn sambung keje yg x sudah..tula balkis, nangis lg.. kn dh lelaki yg buat…  eh.. pastu x sudah lg bab mnangis tu, yg mmg ‘best’ lg ble MA tu tanya org sblm dia wat suture off “awk knapa, masalah jantung tersumbat ke ni”.. btmbh sedey n geram org.. trase nk sumbat je mulut dia dgn kasut org kat lantai tu.sesuke dia je kata jantung tersumbat.sbb marah, org nangis  lg.. org marah sbb org teringat kisah mse org form4(tahun 2004). Mse tu org kna follow up kat MOPC hospital muar, mse tgh tggu turn.(sbb org ade masalah rheumatic). ade sorg pakcik yg tgh tunggu turn tu tanya org, org ni sakit jantung ke?. Mse dia tnye macam tu, org btul2 terkejut. Org ade muke org yg sakit jantung ke?. X sangka ptanyaan pakcik tu betul (disahkan tahun 2009. Ambil mase 5 tahun.n bled pt tahu, dh stage 3.).kat hospital muar, doctor x cakap pun ade sakit jantung. Biasenya stage 1 dan 2 ni x dpt dikesan.. jd, ble MA tu ckp mcm tu, org takut nt akn dtg org ade masalah jantung tersumbat dsbbkn org dh kurng bergerak.

Akhirnya, suture tu pun tlerai dr bdn org. kjap je.x sampai 2 minit kot. Ttbe je dia kata dh siap. Org pun sapu air mata. Mak kata dh akak jgn nangis, xpe ckit je. Sabar..

Turun je dr katil, mse nk pkai kasut.. ttbe org tersepak kasut org.. kasut tu pun termasuk bwh katil.. dlm hati org ckp, tula balkis niat jahat lg. x msuk dlm mulut MA kasut tu, masuk bwh katil. Dsbbkn org sndiri x dpt ambil kasut tu sbb kurang upaya(skng kurang upaya dh ditukat kpd kelainan upaya), akk nes td tlg org.. dia pun x dpt ambil.. mntk tlg MA tu tuk angkat katil. X kuat.. pnggil lg sorg tuk tlg..pkcik nes dtg tlg angkat katil.. x memasal je keje diorg btmbh tuk amik kasut org.. maaf ye akk nes, pkck nes n encik MA..  encik MA tu pun ckp kat org, jgn nangis dh dpt dh kasut ni.. dlm ati org “x memasal  je”

So, tula kali terakhir org akn mnangis tuk dptkn rawatan..

Td mse wat dressing, akk nest u tnye mcm mne leh detect masalah injap. Org pun citer la ringas je. Pastu dia ckp “mcm mne ni pasni kna wat operation lg.. tahan la ye sakit..ksian awk, pasni kna bedah lg”..org senyum je.

Ada lg yg org nk share.. td, mse mnunggu tuk wat dressing.. mcm2 ade kat emergency department tu.
dr air tertumpah kat sluar org yg dtg kat ctu, baby yg comel lade msalah jatung n kna admit wad.smpila mslh rumahtangga. Bukan nk menyibuk.tp dh terrrrperhatikn..

baby tu memang sgt2 comel.. rsenye umur baby tu dlm 4 bulan.mak dia dukung baby tu. Org senyum kat mak dia, tp x dibalas pun. Tp x pe ok je.. org faham.. mak dia risaukn anak dia. Baby tu dpakaikan dgn alat bantuan pnafasan. nurse dtg tuk ambl brg2 baby tu tuk msuk wad. Dgn doa smoga baby tu akan pulih. Amin..

lagi kes yg menarik phatian org.. bukan org sngaja nk sibuk(ditekankan skali lg).ade sorg kakak ni sarat mengandung. Org agak pregnancy dia dlm 8 bulan.xtau la knapa org tertarik sgt phatikan dia.x nk tgk pun tp asyik tertengok je.org tgk dia kluar masuk kat blik yg ade kat emergency department tu.last2 dia duk btentangan dgn org. ish.. lg la sush org nk alihkn pndangan org drp dia.x lama lpas tu, anak dia dtg kat dia.o.. akk ni x sorg rupenya. X lme lpas tu juga, dtg sorg lelaki.. duk sblh dia. Xtau la npe.. diorg mnarik pndangan org. puas org alih kat tv. Tp x dpt focus tv. Tgk hp, xde bende. Tgk nota.. malas nk bukak.alquran  ngn matsurat x bawa.. llaki tu duk bsila sblh akak tu.. ttbe lelaki tu bsuara.. org terdengar.kmudian, bukan terdengar.. tp org sngaja nk dengar apa yg dia cakap.sbb tersangat menarik perhatian org.

“sapa suruh awk dtg IJN”
“kos ni sapa nk bayar”
“pandai2 je la awk ni”
“igt murah IJN ni.Ini swasta awk tau”

Terus lelaki tu tnggalkn akak tu dgn gaya yg marah sgt.anak dia dtg tnye knapa ayah. Akak tu senyum tawar n jawab “x tau la ayah”.. o.. suami dia rupanya.anak akak tu terus keluar.mungkin cari ayah dia.lpas anak dia keluar, akak tu nmpk sedih sgt. Nk je org pergi kat akak tu n nk tnye apa yg berlaku.nk tnye ttg background dia.. tp tu sekadar niat je. Sbb sblah org ada abah. Nk wat camtu, abah bukannye suke. Klu org sesorg mmg org buat (kebarang kalian tggi tuk org pergi kat akak tu). Ksian dia… Alhamdulillah, mse org g kpj, org x ckp pun kat mak org akan g kpj. Ble balik drp kpj baru org bgtau kat mak.. tp mak x marah pun org g direct ke KPJ tnpa tnye dia.. kpd sesiapa yg dh bersuami@ beristeri@ beranak yg sakit. Ltakkanlah harapan tu pd Allah, Dia pasti bg jalan penyelesaian.. rezeki sumer Allah dh tetapkan…dan tanggungjawab sbg suami tuk jga isteri tu perlu..buat yg terbaik dan yakin dgn rezeki yg akan dtg.. mcm ikan yg kita mkn tuk lauk td tu.. mgkn ikan tu dr laut kat jepun. Jauh kan.. dan laut tu luass.. 2/3 bumi adalah lautan.tp rezeki tuk makan ikan tu dh tercatit utk kita, jd sejauh mana pun ikan tu.dia akhirnya jd hidangan kita td.. yakin lah dgn Allah.apa pun masalah yg dtg senyum . igt..Allah jualah yang melimpahkan kurnia kepada manusia . lg 1, usahalah dgn cara yg baik dan betul selagi kte mampu tuk diri…ikan td tu x jd lauk kite,klu kte x usaha tuk beli.. Mcm akak tu, Allah yg gerakkn dia tuk ke IJN. Org sendiri, Allah yg gerakkan org ke KPJ.. knapa?? Sbb itu yg terbaik utk kte dan kte mampu. Kte terasa x mampu..mahal.. tp sbnrnya kte mampu dan yg ptg usaha..so, terima dgn redha… dan usahalah, yakin dgn Allah. Yakin apa yg berlaku tu mmg dh terbaik utk kita.

Ade lg.. tuk patient yg ke IJN, jgn risau ttg bayaran. Pcayalah.. bole mintak diskaun kalau kna bayar. Tp dgn syarat, mestilah ade referral letter drp ospital kjaan.. IJN ‘your heart is our passion’/ ‘jantung anda prihatin kami’.. dptkn je rawatan..doctor2 IJN baik, dia x kn bezakan ant patient. Yg penting dia rawat patient.

p/s: ari rabu ni kna wat dressing lg. ari jumaat follow-up ngn doctor jeswant. Mggu ni 3 kali g IJN..org yakin, parut yg ade ni terbaik utk org. bhg injap yg dibuang tu pun terbaik utk org.getah plastic (annuloplasty band)yg di lekatkan pd injap jantung yg direpair tu pun terbaik utk org.. denyutan jantung yg org dpt rasa sekarang ni pun terbaik utk org.org normal x dpt rasa pn jantung diorg berdenyut.tp org dpt rasa..dressing yg org kna wat ni smpi jdkn parut org bertambah teruk pun terbaik utk org…minor operation (insyaAllah)akan dtg ni pun terbaik utk org, apa yg blaku atas org sumer yg terbaik Allah bg tuk org…alhamdulillah, segala puji bg Allah.subhanallah, maha suci Allah.. dan manusia ni hakikatnya memang lemah. Tp Allah x kn biarkn hambanya yg lemah. So,Allah ada sbg penguat diri kita..yakin dgn Allah.jd kuat… kdng2 kte akn mnangis pd tmpt yg x btul, ats sbb yg salah.jgn bazirkn air mata.. tp air mata tu mnunjukkn klembutan. Kadang2..air mata juga mnunjukkn kekuatan.it depends.. yg plg bharga mnangis atas dosa2 kte n menginsafi diri.

è Malas nk cek n edit.. post trus la ye.

Saturday, 15 January 2011

update dgn sms

kat facebook org ade wat journal sbelum, semasa dan selepas org dpt rwtn kat IJN.

sebelm masuk IJN, org register fb melalui hp.sbb org nk updatekn journal org tu.kat IJN org tau org x dpt nk bukak laptop sntiasa.

org wat journal tu lbih kpd tuk diri org sndiri spy org dpt tgk smla apa yg blaku kat diri org.dan utk kwn2 yg nk tau ttg diri org sblm, smasa dan selepas org msuk IJN bole je.org pun mls nk ceritakn kpd sorg2 ttg apa yg blaku.so, klu ade yg btanya ttg kisah org di IJN. org x ckp bnyk, tgk je kat fb.. bnyk bcakap ni watkn org penat..maaf...

sbnrnya, org lbih suke blog..open diary... kn bagus klu blog ni bole diupdate dgn guna hp.klu la blog ni bole diupdate dgn gunakan hp, mmg org tutup akaun fb.dh lme bniat nk menutup akaun fb.n nak buang friend yg ada ..tp x tertutup-tutup nak buang x smpi hati sbb Allah yg dh bg peluang kat org tuk knal sumer kwn2 tu.so,plan lainnye nk wat akaun fb baru tuk diri sendiri..~~mgkn arini, esok atau luse atau sesuka hati org la bebila org x kn update lg akaun fb rutin tu..maaf juga atas tndkn org ni.nk privasi smntara.

harap,2 1 ari nt blog ni bole diupdate gunakan hp je.x yh org susah2 cari internet.skng org dh x guna broadband.dlu ade tdetik nk beli broadband.tp ble difikirkan semula.x digunakan pun.lbh kpd lagha klu ada broadband..RM50 yg digunakan utk mmbyr bil tu lbh baik org simpan tuk wat operation thn dpn (dlm perancangan.insyaAllah..) ..thn depan org akn wat minor surgery.plan tuk wat kat ospital swasta..target menyimpan rm500 sebulan. dlm mse stahun, org akn dpt simpan rm6000 drp elaun study.. nak x nak, org kna ada saving tu..

p/s: org fobia pd ospital kerajaan.walaupun hakikatnye org kakitgn kementerian kesihatan malaysia.papepn, kte berhak keatas diri sendiri..dan pngasas blog,cepatla wat software spy dpt update blog ni guna hp je

ukhwah fillah

video 

Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahwa hati-hati ini telah berkumpul untuk mencurahkan cinta hanya kepada-Mu, bersatu dalam rangka menyeru (dakwah di jalan-Mu), maka kuatkan pertaliannya.

Ya Allah, abadikanlah kasih sayangnya, tunjukkanlah jalannya, dan penuhilah dengan cahaya-Mu yang tidak akan pernah redup, lapangkanlah dadanya dengan limpahan iman dan keindahan tawakal kepada-Mu, hidupkanlah dengan ma'rifah-Mu dan matikanlah dalam keadaan syahid di jalan-Mu.

Sesungguhnya engkau sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong. Dan shalawat serta salam selalu tercurahkan kepada Nabi Muhammad SAW, kepada keluarganya, dan kepada semua sahabatnya". Amiin.


*doa rabitah

lupa

dh 2 mggu naik klas..
pelik.. org x dpt igt nma kwn2 sekelas n nama lecturer.dulu wlpn x rapat.tp org dpt igt sbb dh stahun sekelas.org mmg pelupa sbnrnye tp x smpi nme org yg dh sthun knal org lupa..ni nama panggilan diorg pn org x igt. org yg rapat dgn org je yg org igt nme diorg.tu pun skdr nma yg dipanggil klu nma penuh org kna amik mse tuk fikir.

org teringat mse kat ICU. akak nes bg org berus gigi tuk org gosok gigi. di bagi, org amik guna tgn kanan org pn berus gigi org.ttbe trase bukan tgn kanan tgn yg slalu org guna.sbb org terscan kat kpala org bole mnaip msg hp guna sebelah tgn mne2 tgn kiri atau kanan  n org bole menulis guna tgn kiri n kanan. pastu org tukar pegang berus tu guna tgn kiri n terus berus gigi.pastu org trase confuse.org tukar tgn knan semula n smbung smula berus gigi.akak nes tu ktawa tgk org.dia tnye org kidal ke confuse.pastu dia g tau nes yg jga patient sblh..huhu.malu...last2 dia yg beruskan gigi org.org igt side effect pd org cume confuse.tp rupenye.. nme kwn2 n lecturer, org x igt. lg apa side effect lain org x tau la.emosi x stabil rsenye.

hari sblm operation.org tnye pakar bius apa side effect general anesthetic...dia cme ckp depends..setiap org berbeza.. so side effect general anesthetic tu jd kn org confuse n org ilang ingtn ckit je..

berat vs ringan

rabu,12.01.11(malam)

org col mak.ckp ttg bdarah kat bhg incision(atas n bawah).
sbb siang td x thn sgt. rse nk nangis kat kelas. tp biasa la org akn tahan.sakit2 pn bole je ketawa

nth mcm mna org tkeluar.
"akak mcm mne arini"
"sakit sikit je.pedih..bdarah lg mak"
"tula akak x pantang.ari2 mkn ayam"
"kat cni xde bnda lain tuk org mkn.xde pilihn.org mkn ayam bakar ngn ayam sup je"
....
"mak org sakit, tp org lain x kn nmpk org sakit.org x sakit pn.org sihat"
"yela tu.akak sakit jgn wat kje kuat2.minta tlg dgn kwn"
"org malu mak nk mintak tlg kawan.org kn nmpk sihat.nt kwn kata org ni mngada2.x nk r mntk tlg sgt.nk mintak tlg angkatkn mikroskop ngn kerusi ari2 malu la."
"sakit kak..jgn pkse diri"
"org x pakse.bole je buat sume tu mak..xpe mak.org sihat je.tgk sumer org kata org sihat. mse wat fisioterapi dlu.ade pkck tu siap tnye kat nes yg temankan org, org ni dh wt operation ke belum sbb org kn nmpk sihat..nes tu kte kat pak cik tu, org baru 3 ari operation."
"kak.. mata org slalu salah.. mak tau akak.. berat mata memandang, berat lg bahu akak memikul..akak baru sbln brape ari lpas oprtn.pntng pn x abis lg.kn doctr suh pantang mkn 6 mggu.tulang tu 2 bulan"
terasa nk nangis ble mak kata mcm tu.betul...mmg berat..memang sakit..tlalu sakit.. tp x pyh la org tunjuk sgt rse tu.sbb org yg x rasa,xkn tahu.drp diorg dpt dosa mengata org mengada2, lbh baik org elakkn drp dia dpt dosa tu dgn jgn jd ngada2..org kna tahan n kuat kn diri..
org cover rse nk ngis tu..org ckp ngn mak
"xla mak.. ringan je mata org lain pandang org,ringan lg bahu org memikul"

Saturday, 8 January 2011

nak mak

tarikh :ahad, 4januari 2011.
lokasi:hostel KTMP


Nak mak
Sedehnye..
Xde lg
Tido dgn emak
Xde lg
 ikan haruan rebus
ikan parang rebus

Ble tiba waktu mkn ..Xde lg
“akak mkn bnyk sikit.cmne nk baik klu mkn ckit”
“akak nah mkn.. mak dh panaskn ikan dgn bubur”
“akak ubat ni mkn”
“akak nk mkn buah ke? Nt mak potongkn.”
“akak x lapo lg ke.dh pkul bpe dh ni”
“kak dh mkn buah x harini?”
“akak nk epal ke?”
“ni mak dh potongkn buah akak mkn la”
Mse tuk spirometer.. dh xde lg
Xde lg mak hulurkan spirometer pd org..
Xde lg tgn mak yg menghulurkan spirometer
“akak  ni wat senam “(spirometer)
“mana tmpt sedut akak tu” (spirometer)
“akak senam tuk peparu tu jgn tinggalkn.nt mcm mna peparu nk kembang”
Waktu mkn warfarin dan slpas mkn warfarin..xde lg..
“akak pkul 6 dh ni. Ubat cair darah dh mkn?”
“akak nk mandi dulu ke akak nk mkn dulu?”
Waktu pg sblm mak g keje ..xde lg..
“akak bagun.mandi dulu mak dh nk g keje ni.”
“akak bgun pas mandi sarap pastu mkn ubat.ni milo mak buat”
“akak nk wat air milo.. ni tau air panas dlm termos ats meja.akak jgn guna cerek berat”

Waktu tido.. xde lg..
“dah akak dh pkul bpe ni.meh tido”
“akak bole ke bantal mcm ni.x sakit ke?”
“akak tdo tu lurus kaki”
“akak kaki tu bersilang panggung.luruskan kaki kak”
“akak dh terturun ni,x sakit ke bdn?”
“bantal mcm ni akak slesa ke?”
xde lg tgn yg selimutkan org.
xde lg
Ble org batuk tgh mlm atau tersedar tgh mlm.xde lg
“akak knapa sakit ke kak”
“kak peluk bantal ni”
“akak nk bgun ke?mak bgun kn nk?”
Skng org kat ostel.. syg mak.. trima kasih mak. Ya Allah, lindungi mak slamatkn, berikanlah mak kebahagiaan dunia dan akhirat. Jgn org jd anak yg x mengenang susah payah emak yg jaga org smpi skng. Wlpn org dh nk msuk 23 thn, tp lynn mak tetap sama msih lg anak dia, masih lg diberi kasih syg.

video
Terasa tersisih sendiri di pinggir sana
Kau tiada lagi di sampingku berbicara menyalakan api
Tika kau disampingku tuturmu ku anggap bisu
Tingkahmu untukku sumbang bagi diriku
Harapanmu padaku tidak kuendahkan

Nasihatmu madu penyembuh luka
Pabila bersamamu hilang dukaku
Lewat kusedari nilai cintamu
Pabila kau tiada lagi disisiku
Belaianmu kini masih terasa
Restu darimu membawa ku ke syurga

Lewat kusedari nilai cintamu
Pabila kau tiada lagi di sisiku

Andai dapat ku kembali mengubah yang terjadi
Pasti takkan kuulangi walau hanya sekali
Namun hanya doa yang bisa kukirimkan

Lewat kusedari nilai cintamu
Pabila kau tiada lagi di sisiku

Ku kan cuba tempuh hidup sendiri
Kerna kita kan akhirnya sendiri