x terhitung salahku

Saturday, 12 May 2012

hari ibu


aha~~~ tu post org kat fb org... ada sesiapa yg terasa? x.. bkn niat org tuk wat sesiapa terasa.. tp meh org tekankan skali lg ea.. blog dan fb org adalah ingatan tuk diri org, sesiapa yg dpt kbaikan bersama, Alhamdulillah...

rasanya, post kali ni org nk wat agak panjang... ada sesiapa yg berani nk baca? klu berani, n nak ilmu.. baca lah.. silakan.. tp klu x nk baca,cube la baca gak.. ne tau tetiba dpt ilmu kan..


first, org nk share tentang tarikh sambutan hari ibu


13 Mei 2012
MALAYSIA, Anguilla, Aruba, Australia, Austria, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belgium, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazil, Brunei, Bulgaria, Canada, Chile, China, Colombia, Croatia, Cuba, Curaçao, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Ecuador, Estonia, Finland, Germany, Ghana, Greece, Grenada, Honduras, Hong Kong, Iceland, India, Italy, Jamaica, Japan, Latvia, Malta, Myanmar, The Netherlands, New Zealand, Pakistan, Peru, Philippines, Puerto Rico, Singapore, Slovakia, South Africa, St. Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Suriname, Switzerland, Taiwan, Trinidad and Tobago, Turkey, Ukraine, United States, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe
6 Mei 2012
Hungary, Lithuania, Portugal, Spain
27 Mei 2012
bagi negara Algeria, Dominican Republic, France,Haiti, Mauritius, Morocco, Sweden, Tunisia.
22 Mac 2011
Ireland, Nigeria, United Kingdom
12 Ogos 2012
Thailand yang juga merupakan tarikh lahir Queen Sirikit
22 Disember 2012 di Indonesia
(Sumber: Tarikh Hari Ibu 2012 Di Malaysia | melvister.com)


second: hari ibu menurut pandangan islam

Hari Ibu: Menurut pandangan Islam. Jawapan kepada Hari Ibu: Pemujaan DEWA golongan Kafir?
Perayaan ini disambut dengan asal-usul yang berbeza-beza. Setelah diteliti kembali berpandukan maklumat yang ada, setiap negara yang menyambut HARI IBU ini berbeza-beza tujuannya.
Sebagai contoh:
masyarakat Yunani Purba merayakan Hari Ibu bertujuan untuk memuja ibu-ibu sebagai simbolik kepada Cybele, ibu dewa-dewi Yunani yang agung.
Manakala di Rom Purba pula Hari Ibu disebut sebagai perayaan Montralia yang memperingati dewi Juno, dan ibu lazimnya diberi hadiah pada hari ini.
Malah di China, sesetengah rakyat China sedang mula memupuk Hari ibu sebagai memperingati Meng Mu, ibu kepada Mencius, tetapi masih belum menjadi perayaan rasmi kecuali di beberapa bandar sahaja.
Adakah menyambut HARI IBU bererti menyambut perayaan seperti yang disambut oleh masyarakat kuffar seperti di negara-negara lain?
Setelah meneliti dan membaca kembali sejarah dan kenyataan tentang Hari Ibu di dalam beberapa makalah, apa yang dapat simpulkan adalah perayaan ini disambut mengikut tujuan dan sebab-sebab tertentu seperti yang dinyatakan di atas.

Rasulullah SAW bersabda;
Maksudnya: Sesungguhnya setiap perbuatan itu disertakan dengan niat dan sesungguhnya setiap orang itu apa yang diniatkan. Barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan Rasulnya, maka hijrahnya kerana Allah dan Rasulnya dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia atau kerana perempuan yang ingin dinikahinya, maka hijrahnya kepada apa yang dihajatkannya. (Muttafaqun Alaih)
Pengajaran daripada hadis di atas, walaupun hijrah itu merupakan suatu perkara yang diperintahkan oleh Allah dan melaksanakannya merupakan suatu ketaatan yang akan dibalas dengan pahala sekiranya dilakukan semata-mata kerana Allah SWT dan seandainya dilakukan kerana niat selain kerana-Nya walaupun ianya perkara ketaatan namun ianya tidak akan diganjari dengan pahala oleh Allah SWT.
Begitu juga keadaannya dengan sambutan Hari Ibu ini, seandainya dilakukan kerana mengagung-agungkan tuhan selain daripada Allah, maka ianya akan menyebabkan kekafiran yang nyata.

Di Malaysia, Hari Ibu disambut kerana merealisasikan pengiktirafan yang dinyatakan oleh Allah di dalam Al-Quran;.
Maksudnya: Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha", dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). [ Al-Isra’: 23]
dan 


Maksudnya: Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan Aku (dalam ibadatmu) dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya, maka janganlah engkau taat kepada mereka. kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya, kemudian Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan. [Al-Ankabut: 8]

Malah Nabi SAW juga bersabda;
 Maksudnya: Telah bersabda rasulullah kepada seorang lelaki ketika ditanyakan kepada baginda : “Siapakah manusia yang paling layak aku berbuat kebaikan padanya? Rasulullah bekata : ibu kamu, kemudian siapa? Berkata rasululah : ibu kamu, kemudian siapa? Berkata rasulullah : ibu kamu, kemudian siapa? Ayah kamu.

Malah dengan menyambut hari ibu, secara tidak langsung dapat mengingatkan kepayahan dan jerih perit yang dilalui oleh ibu bapa untuk membesarkan dan mendidik anak mereka mengikut acuan yang sebenarnya. Memandangkan keadaan masyarakat Malaysia yang semakin teruk mengikut cara hidup barat yang keterlaluan, maka Hari Ibu merupakan cara yang terbaik untuk menyedarkan sebuah masyarakat yang alpa untuk beramal mengikut apa yang diajar oleh Al-Quran dan As-Sunnah.

Dengan menyambut Hari Ibu, kita dapat menggembirakan wanita-wanita yang bergelar ibu kerana perbuatan membuat baik kepada manusia adalah suatu perkara yang sangat dianjurkan oleh agama sepertimana yang disebut oleh Syeikh Siddiq Al-Minsyawi di dalam kitabnya Syarhu Al-Arbain An-Nawawiyah, apabila terdapat sesuatu perbuatan dan ianya diiringi dengan niat maka perbuatan itu dilakukan di atas 3 keadaan:
1. Amalan yang dilakukan kerana takut kepada Allah SWT.
2. Amalan yang dilakukan adalah semata-mata untuk mendapatkan ganjaran pahala dan syurga daripada Allah SWT.
3. Amalan yang dilakukan adalah kerana malu kepada Allah dan untuk melaksanakan tanggungjawabnya beribadat kepada Allah SWT.
Dakwah Kepada Non-Muslim.
Hari Ibu juga merupakan suatu medium dakwah yang sesuai terhadap golongan non-muslim di negara berbilang kaum seperti di Malaysia. Semua agama (tidak kira agama samawi ataupun agama ciptaan) bersepakat bahawa perbuatan memuliakan kedua ibu bapa merupakan suatu amalan yang akan mendapat ganjaran yang baik lebih-lebih lagi di dalam agama Islam.

Maksudnya: Daripada Abi Abdul Rahman Abdullah Ibn berkata: Aku telah bertanya kepada Rasulullah SAW: Apakah amalah yang paling disukai oleh Allah SWT? Nabi menjawab: Solat pada waktunya. Aku bertanya lagi: Kemudian? Nabi menjawab: Berbuat baik kepada kedua ibu bapa. Aku bertanya lagi: Kemudian? Nabi menjawab: Berjihad di jalan Allah. (Muttafaqun Alaihi)

 Peluang Hari Ibu seharusnya kita gunakan untuk menjadikannya sebagai suatu wasilah dakwah kepada golongan nonmuslim.
Islam meninggikan martabat wanita dengan menghalangnya daripada dibunuh dan ditanam hidup-hidup sepertimana yang berlaku di zaman Jahiliyyah. Di dalam agama Islam juga golongan wanita ditatang bagai minyak yang penuh, tidak dibenarkan untuk berpakaian yang menjolok mata, diperintah agar susuk tubuhnya ditutup daripada menjadi santapan manusia yang tidak berhak untuk menatapnya dan ini berlainan dengan apa yang berlaku di negaranegara BARAT.
Di barat, golongan wanita dilabel sebagai suatu ikon seks yang keterlaluan dan wanita juga diperagakan untuk kepentingan individu. Ini tidak sepatutnya berlaku kerana setiap manusia yang dilahirkan oleh Allah SWT adalah suatu makhluk yang cukup dimuliakan oleh Allah SWT dengan beberapa kelebihan.

Allah berfirman di dalam Surah Al-Baqarah ayat ke-31;
Maksudnya: Dan ia telah mengajarkan Nabi Adam, akan segala nama benda-benda dan gunanya, kemudian ditunjukkannya kepada malaikat lalu ia berfirman: "Terangkanlah kepada-Ku nama benda-benda ini semuanya jika kamu golongan yang benar".

Al-Israa' ayat 70;
 Maksudnya: Dan Sesungguhnya Kami telah memuliakan anak-anak Adam; dan Kami telah beri mereka menggunakan berbagai-bagai kenderaan di darat dan di laut; dan Kami telah memberikan rezeki kepada mereka dari benda-benda Yang baik-baik serta Kami telah lebihkan mereka Dengan selebih-lebihnya atas banyak makhluk-makhluk Yang telah Kami ciptakan.
Kesimpulannya menggembirakan para ibu dengan menyambut Hari Ibu adalah suatu perkara yang dianjurkan oleh agama selagimana tidak berlebih-lebihan dan tidak menyambutnya dengan mengadakan perkara-perkara yang berbentuk maksiat dan menyambut Hari Ibu untuk mengagung-agungkan Tuhan Ibu adalah perkara yang jelas kekufurannya dan menyekutukan Allah adalah suatu dosa besar di sisi Allah SWT.

Maksudnya: Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNya (dengan sesuatu apajua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya (menurut aturan Syariat-Nya). Dan sesiapa yang mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya ia telah melakukan dosa yang besar.


 Rujukan:
[1] Tafsir Al-Quran Al-Karim.
[2]RiyadhusNuzhatul Muttaqin Syarah Ri Solihin [1/314]
[3] Syarhu Al-Arbain An-Nawawiyah

org kidnap drp : bkasm.org (main page), jawapan hari ibu (format PDF drp bkasm.org)

Tuesday, 8 May 2012

light painting

~ALLAH~

~MAAF~(org wat tuk seseorg yg org dh wat dia mrh..)


nota: nk buat light painting ni susah~~~ :')

p/s : nk buat light painting, jgn give up (bkn light painting je.. tp semua benda lah.. cube korg wat light painting.. x tahu?? xpe dgn ilmu yg ciput ni org leh share.. tp x leh la nk ajar dgn penulisan, kna scra praktikal 'one to one' atau 'face to face' la ea..).. pnh je org wat light painting ni dgn nangis2,.. pcaya x? sbb tgn org x la konstant sgt .. ttg background yg gelap ni sbb org off light dan nk wat light painting x smestinya kna off kn light.. (tp org lbh slesa off light.. sbb tu background hitam.. gelap..)

bila light painting seterusnya? apa light painting seterusnya? wallahu 'alam.. mgkn jgk..org dh x wat light painting .. tuk wat sesuatu, perlu ada perasaan.. 

persoalan: apakah yg akan timbulkan perasaan org tuk wat light painting seterusnya?  ada ke? ^^,.. (org teringin gk nk wat light painting scra bercouple.. aha~~ teringin nk tgk hasilnya.. tp confirm serabut sbb berebut tempat.)

pesanan utama : jangan pernah GIVE UP.. JANGAN!!.. nk dptkn target tu mmg susah.. nk capai target, JGN GIVE UP!

Sunday, 6 May 2012

pesanan ibrahim adham (2)

Ibrahim bin Adham berkata, "Telah datang kepadaku beberapa orang tetamu, dan aku tahu mereka itu adalah wakil guru tariqat. Aku berkata kepada mereka, berikanlah nasihat yang berguna kepadaku, yang akan membuat aku takut kepada Allah s.w.t..Lalu mereka berkata, "Kami wasiatkan kepada kamu 7 perkara, iaitu :
· Orang yang banyak bicaranya janganlah kamu harapkan sangat kesedaran hatinya.

· Orang yang banyak makan janganlah kamu harapkan sangat kata-kata himat darinya.

· Orang yang banyak bergaul dengan manusia janganlah kamu harapkan sangat kemanisan ibadahnya.
· Orang yang cinta kepada dunia janganlah kamu harapkan sangat khusnul khatimahnya.

· Orang yang bodoh janganlah kamu harapkan sangat akan hidup hatinya.
· Orang yang memilih berkawan dengan orang yang zalim janganlah kamu harapkan sangat kelurusan agamanya. 
· Orang yang mencari keredhaan manusia janganlah harapkan sangat akan keredhaan Allah s.w.t. daripadanya." 


nota: org ni.... 
msih bnyk bicaranya... 
ttg mkn? (msih dlm kwln)... 
ttg banyak bergaul, org bgaul je wlpn pmalu (maaf klu ada yg trasa geli.. tp org mmg pemalu)... 
bodoh tu ye ... tp org nk blajar lg...
kadang2 msih lg ada rasa cintakan dunia ...
org ni zalim... ksian spe yg bkawan dgn org.. tp org perlukan kwn2 tuk bntu diri org..
ttg redha manusia, kkdng terbuat slh kat org, ada la rse basalah sgt.. tp x la smpi nk dptkn redha manusia.. tp redha ibu bapa tu penting.. 'keredhaan Allah terletak kpd keredhaan ibubapa'- ambil apa yg benar..


p/s: sblm melihat org lain, lihatlah diri sendiri.. hmmmm