x terhitung salahku

Saturday, 30 April 2011

Hakikat kehidupan malam di KL

AMARAN!!
Jgn lakukn kesilapan yg org dh lakukan. Mudah2n ini yg terakhir org lakukan. aminnn. 

Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Oleh itu, tidakkah kamu mahu berfikir?  
(  سورة الأنعام  , Al-Anaam, Chapter #6, Verse #32)
.


Dan jauhkanlah diri dari orang-orang yang menjadikan agama mereka sebagai permainan dan hiburan dan mereka pula telah diperdayakan oleh kehidupan dunia dan peringatkanlah (mereka) dengan Al-Quran itu supaya tiap-tiap diri (di akhirat kelak) tidak terjerumus (ke dalam azab Neraka) dengan sebab apa yang dia telah usahakan (dari perbuatan yang buruk dan keji). Tidak ada baginya pelindung dan tidak juga pemberi syafaat yang lain dari Allah dan jika dia hendak menebus (dirinya) dengan segala jenis tebusan, (nescaya tebusan itu) tidak akan diterima daripadanya. Mereka itulah orang-orang yang dijerumuskan (ke dalam azab Neraka) dengan sebab apa yang telah mereka usahakan. Bagi mereka disediakan minuman dari air panas yang menggelegak dan azab seksa yang tidak terperi sakitnya, disebabkan mereka kufur ingkar (semasa hidupnya).  
(  سورة الأنعام  , Al-Anaam, Chapter #6, Verse #70)

Planning.. makan mlm kat HR Steak House dgn faizah, norlie dan kak siti n lain2 mlm ni 29/05/2011..
Dh lama sbnrnya faizah ajak makan steak kat HR.tp stiap kali nk g, timing tu x sesuai ngn org.msti org balik muar
Minggu lepas, faizah ajak lg skali g HR.org kata “ok”..tp tetibe org kata nk balik muar. X tau la apa yg faizah rasa.marah @ kecewa.tp mungkin dia kecewa  ble banyak kali planning gagal.
Tgh hari td, jumaat 29/05/2011
“kak balkis balik hari ni ke?”
“x lah org balik esk ptg (sabtu)lpas abis klas BI”
“o..klu mcm tu mlm ni jd la kte g HR”
“owh..ok”
“nt bgtau yana(norlie) tau”
“hah” * lain kali ckp InsyaAllah.*
Ptg abis klas kat ostel.
Org masuk bilik, baru teringat faizah suruh ajak norlie tuk ke HR mlm ni.baru nak ckp, norlie dh ckp “kak balkis, jd x mlm ni g HR”
“owh, jd”
“nt ain ikut skali.pastu fieza pun ckp nak ikut skali”
“owh..ok..jom..jom..org ok je”
….
“eh..kak balik fieza kata x jd ikut.dia dh g bli mknn la.dia kta, xpela kn hari roommate.jd, dia x nk join”, norlie
“eh?hari roommate ke?la.. fieza ni.nk g g je la..lgpun hari roommate kte bkn kat HR.hari roommate kte kan kat Cameron Highland nt lpas sumatif.”, org ckp
Planning kteorg  tuk wat hari roommate kat tmpt yg tenang, bukan tmpat yg penuh dgn manusia dan konkrit. Stelah berbincang antara kami berempat, final decision kami pilih Cameron highland.tp msih lg dlm perancangan.dan tindakan kami lpas sumatif nt.sbb lpas ni xkn jumpa faizah dan kak siti lg.
“emm..tula fasal kak balkis..tp entahlah faizah”, norlie
….
Pukul 8.15pm, kami bergerak ke Kg Baru,KL..jalan kaki ke HR. xdek maknenya nk naik teksi jln kaki dlm masa 15minit.
Ish.. kali ni org tertinggal camera.. ble teringat, kami dh smpai kat dpn ostel student lelaki. Nk patah balik, trasa mls, dan buang masa pulak
“ala.. kak balkis, guna hp faizah je la”, faizah
“ok, camera faizah je la ea”, org.
Dlm pjlnn mlalui Masjid Kg Baru, azan Isyak beralun.
“faizah, dh isyak ni. Singgah dlu la smbhyg Isyak”, org
“ala kak balkis, nt kat ostel la. Mkn kat HR tu nk tempah lama. Nt balik ostel lbih pukul 10 plak”, faizah (pintu pagar ostel kami tutup pukul 10 mlm dan buka 6pg)
Mkn2, ttbe lbih dh pukul 10.
Lupa org nk cakap..ttg pakaian..kluar malam ni org pakai kemeja labuh. Mmg diorg x prnah pun nmpk org pakai kemeja labuh. tp kat rumah, org ada je kemeja labuh.org lbh slesa pakai t-shirt je ke mana2.sje je pakai kemeja tu sbb nt esk org nk balik muar nak pakai bju tu je sbb nk bg pd adk yus. Dia kta dia x de baju tuk praktikal kat kluang nanti.mls nk membebankan beg dgn bwk bnyk2 baju.lg1, mls nk mambanyakkan baju tuk di basuh.
Baju kmeja org bnyak yg labuh2.. teringat adk yus ckp mggu lpas masa kemas barang dia kat ostel
“ala.. praktikal nk pakai baju apa ek?”
“pkai kemeja”, prg ckp
“adk pakai tshirt je.keje adk kn bnyk kat luar”, mak
“ala..mak ..x kn nk pakai tshir je”, adk yus
“pakai la baju kurung”,mak
Org senyap…
“pakai la kmeja org kat rumah tu”, org
“eh ade ea?”, adk yus
“ade.tgk r kat gobok balik nt.ada lg kat ostel.nt org bg.”,org
“hah”, adk yus
Tetiba,
“eh… ala.. semua kmeja tu labuh2”,adk yus
Org ketawa..sje je.. sbb adk yus mmg bkn jiwa dgn baju labuh2
“hah.. lg 1, tu pinjam jek.. nt jgn dat ea baju2 tu.”.org
Adk yus ketawa ble org warning jgn dat baju2 tu.memandangkan dia suka sgt nk dat baju walaupun dah ok.dan slalunya, time bli baju dan dia mintak nak di dat kn, org akan cakap “emm.. ha a kn.. ble lg nk dat.time slim la bole dat”(org ske ckp yg sbaliknya kat adk yus).. ble time dia ble baju kcik2,”ha a.. ble lg nk bli baju kcik2 kn..”(dgn nada bergurau tp harap dia dpt absorb plahan2)
….
Tetiba…
Dh pukul 10 lbih..
Dan tetiba ain kata, “emm..apa kata kte g klcc nk?overnight.. tgk suasana KL mlm2 mcm ni..x pun bkit bintang ke”
Kami, bertiga (org, norlie, faizah)menyahut tnda stuju..
“ha ah kan..”
“ble lg.”
“tula”
Dlm kpala org, org nk tahu juga apa sbnrnya yg ada kat KL mlm2.org sibuk kata KL ni Bandar hidup ble tgh mlm.ble org fikir dan bdsrkan pengalaman slma stahun 4 bln duduk di tgh2 KL dan slama 2 thn setengah duk dkt dgn KL,org x perasan apa2 pun yg hidup kat KL ni.super market yg agak besar mcm Times Square(TS) tutup pukul 9.30pm.. SOGO, pun tutup pukul 9.30 mlm. Pasar Seni, sama jugak….kedai2 yg lain mcm kat masjid india, jalan TAR..siang2 dah tutup. dlm area pukul 9.(org tahu sbb kluar dgn family sme ada dgn mak abah atau dgn adk yus)
Eh tp kte kna bgtau dgn warden, kte x balik mlm ni
“ha a la”
“sapa ada no tel warden?”
“org xde.ni sim baru, smua no hilang”
“owh..norlie, awk k nada no tel puan noradida kan.apa kata mintak kebenaran dia.”
“ha..ade..”
Ain pun col puan noradida dan ain ckp akan bermalam di rumah mak saudara kat ampang.org nyatakan kat sini, mmg benar mak saudara ain ada kat ampang sbb dah lewat.
Dan puan noradida benarkan.puan suruh tulis pd ruang buku laporan kluar masuk dgn ‘DGN KEBENARAN PN NORADIDA ble balik nt’
“korang x smbahyang ni. Yg penting, cari tempat sembahyang dulu la.utamakn yg wajib dulu.jgn tangguh lg”
“kte smbahyang kat kg baru la”
“org rasa masjid Kg Baru dha tutup la”
“xpe..cube kte tgk dulu”
Btul… masjid Kg baru dah tutup.
“mcm mna ni.korg nk smbhyg kat mna?”
“emmm.. surau kat Bukit Bintang la.sy rasa kat situ mesti bukak lg”
Kami terus berjalan. Tetiba aian terfikir tuk ke KLCC.terlintah kat kpala org,
“jom cbe g masjid Asy-Syakirin, KLCC”
“ha a kan jom.. jom..kte naik Putra LRT.”
“kat mana?org x tau.”
Jln2.. cari stesen putra LRT kg baru x jumpa.tp terjumpa dgn stesen monorel sultan ismail.eh..x lah jauh sgt rupenya drp kg baru.
“mcm mna ni.. LRT putra x jumpa. Tp monorel plak kte jumpa.nk terus jln ke?”
Kteorg prefer tu bjln drp naik teksi.(org mmg lbh suka berjalan kaki.)
 “igt smbhyg dulu.”, org
“yela nk cari surau la ni.”, ain
“Rasanya kwsn ni ade surau x.org x reti tempat2 kat KL ni”, org
“jom surau sogo nk?”, ain
“eh surau sogo mana bukak mlm mcm ni.dh pukul bpe ni.sogo tutup pukul 9.30 mlm la”org kata
“ha a la ain tutup la”, norlie
“Eh bukak la”, ain pertahan kan
“mne ada,tutup la” norlie.
Ish mula berbalah plak dlm hati org.
Org pn terangkn sogo mmg dh tutup atas pengalaman org.
“eh ..la… yeke… sy igtkn shopping complex kat KL ni tutup lewat smpi pukul 12 mlm ke.”ain
“xdek mkna nya.”, norlie.
“nak cari surau x ni.nak cube berjalan ke?”
 “alang2 tu dah ade stesen monorel kte naik jek lah monorel ni.”, faizah
“jom la”
“kte nk g mne ni.bukit bintang ea?”, org tnya
“ha a ..yelah.”
Hati org mmg x tenang. Terasa nk balik ostel je.spjg pjlnn, norlie ada record vdeo gna hp dia. Diorg tgk smla kat stesen monorel smntara tunggu monorel. Ntah org x bminat nk tgk smula vdeo tu.hati x tenang pun.x tahu la mcm mna keadaan sterusnya. Tp yg penting dpt cari tempat tuk solat walaupun org  x bole solat.
Org tgk keadaan sekeliling…ye… bukan jiwa org yg mcm ni. Trasa terseksa. ..balkis! igt Allah. Ya Allah, hadirkn lah diriMU dlm hatiku setiap saat..terasa betul2 terasing. Pakaian mereka2 yg mmg x slesa tuk org pndang. Ramai foreigner.spjg tunggu kat stesen monorel, beberapa trip monorel ke arah selatan penuh dgn org2 yg pd pndpt org dlm pjlnn tuk balik rumah diorg,. Diorg balik tp org akan menuju ke arah KL central. Kurang penumpang wanita apatah lg yg bertudung. Terasa malunya pd Allah.terasa diri x terjaga.. ya Allah jagalah diriku.jagalah sahabat2ku ini..spatutnya, org balik ke hostel.tp org dh smpi ke sini. Takut .. takut hati akan kotor dgn maksiat2..tp, org memilih utk meneruskan utk tahu ttg hakikat kehidupan malam di KL.dgn harapan hati org akan terus ditarbiyah.dgn harapan hati sahabat2 org dpt tarbiyah. Lihat apa yg berlaku pd dunia..lihat, hakikat sbenarnya dimana kte meletakkan Allah..org nk teruskan utk melihat dunia.perhatikan tingkah laku manusia. Lihat tingkah laku diri org sendiri. Apa pinjaman Allah yg org siakan.Apa yg org buat pd dunia?nk lihat apa yg di gah kan dgn KL ni.
….
Monorel kea rah KL central sampai..org, ain, faizah, norlie naik monorel tu.
Tiba kat stesen bukit bintang.
“jom cari surau dulu.”balkis
“aritu sy g smbahyang kat Sungei Wang.jom masuk sana.”ain.
“ok”
tetiba org ternampak touch screen monitor kat stesen monorel tu.benda tu menarik perhatian org.mnyebabkan org terhenti kat dpn monitor tu dan org tkan2 .org search tmpt mnarik kat KL. bnda biasa je.xde pape. X tunjukkpun cara ke tempat tu.x tunjukkn pun bpe kos dan tempoh pjlnn ke tmpt tu..pd org, x pyh ade je la benda tu. Yg ada pamerkan kos Cuma KL Hop On Hop Off (bas yg mngelilingi KL dgn singgah kat bbrapa tmpat menarik yg org igt, bayaran tuk pmegang mykad dewasa cas rm 19)org x puas hati.screen tu ada pamerkan tmpt mnarik kat kitar bukit bintang. Tp.. mana surau?mana masjid?
 ain dtg pd org..org pergi kat ain.dan kami teruskn mencari surau.
Masuk kat dlm sungei wang plaza, kami mnuju ke lift. Kat dinding tepi lift, ada panduan ttg aras bangunan tu. Org cari symbol @ pkataan surau.. xde…
Dlm lift, org perhatikan kot kot ada btau kat mana surau.ain kata ada, tp dia dh lupa tingkat brapa.kami naik tingkat 4, xde apa2.kami turun semula ke tingka kat mna kami naik.kami kluar. Dan fkir smula tmpt tuk solat. Dan kputusn nya kami turun ke tingkat bwh..
Org Nampak ada penjaga tandas.dan kt tepinya ada sign board penerangan aras.org cari symbol surau xde.penjaga tandas tu india.x pasti muslim @ x.dan org tnye pd org tu kat mna surau..tp malangnya dia kata surau dah tutup.kami kluar dr bangunan tu.
Org trasa klu cari sendiri surau xkn jumpa.org buat kputusan tnye kat mne2 kdai kat mna ada surau.trasa asing. Tgh2 mlm kat bukit bintang, tnaya kat mana surau.hakikatnya, solat tu penting drp bjalan tgk org kat bukit bintang tu..org yg jaga kedai tmpt org tnya kat mana surau ckp
“awk duk mna?hotel kn?”
“xpe la nt awk smbahyang kat hotel je la”
X ckp pun kami duk hotel.tp klau la duk hotel pun.org trasa x smpi hat ink biarkan kwn2 lewat2kn solat smata2 nk tgk duniah yg pnuh dgn hedonism.
Dan pekerja kdai tu kata.tmpat solat yg plg dkt kat hang tuah.dia suruh naik monorel, turun stesen monorel  hang tuah, turun tangga dan tmpt solat tu ade kat bawah.itu je direction yg org dpt.dlm kpala org,itu adalah musollah kat stesen monorel hang tuah.
Kami bli tiket ke stesen monorel hang tuah.
….
Sampai kat stesen monorel hang tuah.
Dlm hati org, kat mna la musollah ni.dia kata turun drp stesen. Kami turub stesen..org x tahu kat mna. Tp hati org cume tgerak tuk terus je mlangkah.kwn2 yg lain ikut. Ttbe org tnmpk masjid. Org prasan masjid tub le org naik monorel dr chowkit kea rah KL central. Tp lupa nme masjid tu.
Alhamdulillah ade masjid.harap2 masjid tu bukak.tnampak mcm ada org kat msjid tu.tp masjid tu mcm gelap je.mcm tutup je.ya Allah, jgn lah tutup.
Pintu pertama yg kami lalu. Faizah cube bukak pintu. X boleh, terkunci.. pintu kedua kami lalu, terkunci juga.dan kami terus bjalan. Tuk cari pintu sterusnya. Dan tbe2 terserempak dgn pegawai polis.org tnye polis tu.masjid masih bukak ke x.dia kata bukak.org ckp “tp knapa pintu2 tu terkunci”
Dia ckp, “sy baru lpas solat kat masjid ni”
Org  pelik.org  tnye kat mne nak masuk sbb x boleh masuk.dia kata,” cube pintu belakang sana,org pelik sbb arah yg dia tunjuk tu arah pintu yg faizah dah cube bukak tp x bole.org ucap trima ksih.kaki org trus trasa nk mlnagkah kedepan, (bukan kearah yg polis tu tunjukkan).ttbe, ain ternampak pintu gate terbukak.org nmpk ade bbrapa org llki kat tangga masjid.trasa tkut nk teruk ke pintu masjid.tp kaki org dh mlangkah msuk dlm pintu gate masjid.kwn2 ikut drp belakang.ttbe, llki kat tngga masjid tu lambai2 pd kami. Agak lama lapas tu org bjalan ke arah lelaki yg melambai tu, kwn2 ikut skali. Dia tnya kenapa?.org ckp nk tumpang solat.dan dia  tunjukkn kat mna ruang solat wanita.owh rupanya dia penjaga masjid tu.org duk luar dgn ain sbb x boleh solat.org tunggu norlie dan faizah selesai solat kat tangga luar masjid..dlm hati terasa jeles, sbb xdpt solat kat dlm masjid tu.punya susah nk cari tempat solat..akhirnya faizah dan norlie dpt solat kat masjid al bukhari tu.nma masjid tu, masjid al-bukhari.
Selesai solat, pakcik td tu lawa kami tuk minum air yg ada kat masjid tu. Pastu ia bg kami air mineral dlm botol dan jamu kami dgn keropok. Smbil2 duduk minum airn dan mkn keropok.org dgn faizah dpt rasa yg sma.kami nak balik ke hostel tgk jam, dh pukul 12 tgh mlm.
So, keputusannya… balik ostel.
G ke stesen monorel hang tuah.sampai kat kaunter ..ttbe akak tu kata, monorel dh x de
Mata org btul2 dh pedih.x thn nk tdo.drp HR lg mata org dh pedih.sbb mata org kblkngn ni slalu je trasa pedih dan kering.
“abis kte nk balik mcm mna ni?”faizah
“kte jln kaki”ain
“sy lbh suka jln kaki,”ain
“hah…org pun..org lg suka sgt jln kaki ni,”org
“kte jln kaki ikut monorel ke?”faizah
“ha ye la”ain
“knapa x nk naik bas?”faizah
“bas dh xde mlm mcm ni,”org
“teksi ke.”faizah
“teksi nt dia mnipu”org.
“xpela..kte jln kaki.smbil tu kte berfikir ttg apa yg kte nmpk”,org
org rasa x tenang yg teramat sgt.org trasa nk buku. Nk sst yg dpt jdkn hati org terjaga mlm ni
“klu ada kdai buku, kte singgah la ea.org trasa nk buku la.org x slesa ..kosong je..klu ade buku org terasa terisi sikit.” Org ckp pd kwn2
..
Kami teruskan berjalan.
Lalu kat time square, low yat, dan tibe2 ada kdai buku dan majalah. Org terfikir majalah solusi je. Org nmpk majalah solusi.org cari buku2 islamik kat kdai tu.bnyk buku2 international.tp x jumpa yg Islamic lain.jd, org bli majalah solusi sj.harga msih harga biasa wlpn kdai agak standard.tp mse ni org dh x kire hrga mahal@ murah. Org nk blik jugak.
Leganya hati org ble ada majalah solusi ni
Kami teruskan perjalanan.. smpai la ke bukit bintang. Huh.. tlalu bnyak hiburan.nth. x menarik minat org pun.trasa x terhibur pun. Tersiksa . Rasa nk marah pd diri sendiri sbb melangkah ke situ..malu pd diri sendiri.. malu pd Allah.. malu sangat…Rasa nk cpt2 balik ostel.selang beberapa unit kdai (1-3 unit kdai) ada bistro, pub, klab.. hidup ke ?????HIDUP KE KL?’MALAM KAT KL NI MMG HIDUP’.SLALU KTE DGR.? ‘HIDUP’…’HIDUP’…’HIDUP’… HIDUP KE?HIDUP KE?
Tp…..tp…tp…tp….. MANA?..MANA?,,,,MANA????.. MANA SURAU? MUSOLLAH????
ALLAHU AKBAR…
ALLAHU AKBAR…
ALLAHU AKBAR…
ASTAGHFIRULLAH HAL AZIM
ASTAGHFIRULLAH HAL AZIM
ASTAGHFIRULLAH HAL AZMI
AMPUNKAN DOSA KU MLM KU YG SEBELUMNYA, MLM INI DAN HARI2 AKAN MENDATANG.JGN AKU MNJD ORG YG JAUH DARIMU YA ALLAH         
SEDIH…. SEDIH…. TERASA NK MARAH YG TERAMAT SGT. NK MARAH DGN DIRI SENDIRI.
MANA AKU MELANGKAH???
MANUSIA NI BERBANGGA DGN SESUATU YG SEDANGKAN ITU LAH YG AKAN MEMBINASAKAN.
APA YG DIBANGGAKAN?
APA?
APA?
APA?

…..

Dgn berjalan kaki.akhirnmya kami sampai ke hostel pukul 2 pg… perjalanan malam. Org tahu ramai yg x setuju dgn apa yg org dan kwn2 buat. Tp tetep dh berlaku. Dan org sgt mnghargai prjalanan malam ini.ada rasa benci pd diri sendiri sbb membiarkan diri ‘ter’mlangkah ke tempat hedonism tu. Tp ade juga rasa kesyukuran..ble Allah temukan pencarian yg plg bmakna,,mencari tempat utk solat isyak yg.akhirnya kwn2 org dpt tunaikn solat di masjid al-bukhari…
Nota: akan bersambung…

Friday, 29 April 2011

bersyukurlah

kat lab, tgh prepare tuk amali hemostasis (ujian PT dan APTT guna mesin Clot 1, clot ST, ngn STart)

benda biasa yg org buat, ambil gmbr mesin2 n apa je amali yg org buat. tuk org refer mse sem akan dtg.dan niat org nk kenalkan ttg kolej teknologi makmal perubatan (KTMP).tp bukan skng.insyaAllah akan dtg.tungguuuu..

mse tgh ambil gmabr mesin Clot 1.tiba2..

"kak balkis, x nk ambil gmbr sy ke?"

org diam...

"yela kak, sy tahu la sy ni x hensem, hidung x mancung, buruk... bla..bla..bla.."

org diam.. org senyum...org terus ambil gmbr mesin tu.

tp sbnrnya, dlm kepala org bfikir sbnrnya. 1, fikirkn posisi snap gmbr yg x cantik..ish geram, x mnjd je..ke 2, fikir kn apa yg aidil ckp.

surah at-Tinn ayat  4 : “Sesungguhnya kami telah jadikan manusia dengan sebaik baik kejadian"  

dan bdasarkan ayat tu, org nk share drp 2 tafsiran ibn Kathir dgn Al-Maraghi
Ibn Kathir berkata: Allah SWT ciptakan manusia dalam sebaik-baik bentuk kejadian, ketinggian dan keindahannya.

Al-Maraghi berkata: Kami telah mencipta manusia dalam bentuk yang paling baik. Kami jadikan manusia bersifat tegap, bertulang tumit indah, mampu mencapai maksud yang diinginkannya dengan tangannya, tidak seperti haiwan yang memungut sesuatu dengan mulutnya. 

Allah SWT, Dia bg keistimewaan akal kat manusia, kebolehan nk mbezakan serta ksanggupn mnerima ilmu yang mcm2 jenis yg menjadikan kte  mampu nk menguasai alam, dan dpt mmperoleh apa yang diingini.tp????

tula sbnrnya, mana kte letakkan rasa bsyukur di atas segala kelebihan yang telah Allah s.w.t. kurniakan. 

dan lpas bbrapa kali cube nk dptkn angel tbaik tuk amik gmbr mesin tu, akhirnya mood cari angel org still x dpt.pe yg aidil kata tu msih berlegar2 lg kat kpala org.. org bhnti ambil gmbr dan org tgk gmbr mesin tu yg sblmnya..org pun mlangkah nk tinggalkn mesin tu. 
dan 1 je yg org dpt buat dan ckp.. 

org senyum dan pesan pd aidil,

"BERSYUKURLAH"

nota: terima ksh aidil sbb bg pluang org tuk muhasabah diri semula. dan org ni bukan jenis yg pandai bercakap. klu nk suruh org buat rumusan drp apa yg org lain sampaikn @ drp bhn bacaan. maaf org x boleh buat. org x pandai bercakap.tp org akan berfikir. apa yg org kata pd aidil tu bkn lh terbaik. tp harap tu sst yg ringkas tp padat dgn maksud n snang di absorb

Tuesday, 26 April 2011

mawee

ahad,24 april 2011
mak, abah, abg, pais dtg KL tuk kemas barang2 adk yus nk bawa balik muar.
3 mei ni dia mule praktikal kat kluang  
org tnye khabar mawee kat mak
terkejut bile mak kata
mawee sakit.
..
..
smlm mak dgn abg bawa mawee g klinik swasta

dr shan kata
mawee kna infection pd buah pinggng dia
dan tekak dia bengkak
suhu badan mawee 117°F

sementara ni mawee kat rumah

dr shan pesan supaya mawee dimasukkn ke wad bile dlm masa 3 hari x pulih

org tnye mak
"dr shan ckp x mawee boleh baik ke?"
mak kata
"dr shan x cakap apa2"


sedih

terasa rindu sgt pd mawee..
terasa nk balik ke muar
nak dukung
nak peluk
nak cium mawee puas2

dh lama org x dukung n peluk mawee
sejak lpas operation 6/12/2010 hingga skng
x pernah org dukung mawee
family larang
family larang sbb atas nasihat doctor supaya org x angkat beban lebih 2kg sehingga appoinment bln 6 ni kat IJN
mase tu berat mawee lebih 6 kg
 skng?
mgkn mawee dah kurus.
isnin, 25 april 2010
6pm
col mak
alhamdulillah family kat muar semua sihat
tp 
org tnye mak pkmbngn mawee
sekali lg 
td, mak bawa mawee ke klinik dr shan
2 injection dan 2 drip diberikan pd mawee
x sampai hati tuk tinggalkan mawee kat wad, mak bawa mawee balik ke rumah

mawee masih x dpt minum apatah lg mkn sbb tkak bengkak
dia duduk dpn air
mak kata
dia cuba tuk minum
tp air yg diminum keluar semula drp mulut dia
(org pernah rasa)

mase jumpa dr shan
mak complain pd dr
ttg mawee x dpt telan ubat oral yg dr shan bg 

dr shan kata x perlu lg bg ubat oral tu pd mawee
dan esk
appoinment mawee yg seterusnya dgn dr shan
utk msukkn drib sbb mawee msih x dpt mkn dan minum

...
...
...
dgn doa supaya mawee akan sembuh
org nk tgk mawee yg sihat
yg suka menggigit dan main kejar2
nak peluk mawee




p/s: teringat saat mak pernah kata pd org "sakit akak yg rasa..org lain x rasa" .. org nk balikkn smula kata2 mak pd mawee..mawee sakit, mawee je yg rasa. kalau manusia, boleh meluahkan rasa sakit. tp mawee x dpt meluahkan spy org lain tahu dia sdg sakit.hanya tingkah laku utk memahami dia.(fahamilah kesakitan haiwan)tp org tahu luahan mawee pd Allah.dan sedarkah kdg2 luahan hati manusia pd manusia, tidak pd Allah.

Friday, 22 April 2011

Book fair

rehat tgh hari td sempat g Book Fair kat PWTC
sj g survey buku yg nk dibeli
jln kaki dr IMR ke PWTC cume 15 minit kalau naik teksi caj rm3.80..
klu mls nk tggu teksi dan mls jugak nk jalan kaki, boleh naik monorel dr stesen chowkit ke stesen titiwangsa.pastu amik LRT dr stesen titiwangsa ke PWTC. agak membazir sbnrnya.
klu org, org pilih jln kaki.dkt je pun.(IMR-PWTC)

 ade 5 dewan 
td smpat g 2 dewan je

book fair ni dr 22 april 2011-1 mei 2011
dr 10 pg-9 mlm


 utk sesiapa yg bakal ke book fair PWTC
klu xde lg yg ni
..
..
...
alquran dan terjemahannye
dapatkn lah 1
hnye org terpilih sj akan membeli
adakah anda org terpilih?
jdkn lah diri anda sbg terpilih
biasanya akan timbul rasa menangguh
jgn
jgn ikutkan rasa tu
sbb

1
ari ni ada rasa nk ada alquran
tp
pasti ke esk akan ade lg rasa nk ada alquran tu

2
akan timbul rasa nk baca alquran, nk tahu ttg maksudnya
ruginya
masa tu xde pn lg alquran pd tgn

3
akan timbul rasa "mahal la alquran"
betul ke mahal?
sedangkan alquran itu x kn jemu utk dibaca seumur hidup kte 
RM32 utk seumur hidup
dan sbg panduan n pedoman hidup
(cube bandingkan pula dgn komik, majalah, novel )


  

siapakah yg terpilih sbg pemilik al-quran - al-quran ini?
adakah anda??

Disunnahkan bagi seorang mukmin & mukminah utk memperbanyak bacaan terhadap Kitabullah disertai dg tadabur & pemahaman, baik melalui mushaf ataupun hafalan. Hal ini berdasarkan firman Allah Subhanahu wa Ta’ala "Artinya: Ini adalah sebuah kitab yg kami turunkan kepadamu penuh dg berkah supaya mereka memperhatikan ayat-ayatnya & supaya mendapat pelajaran orang-orang yg mempunyai pikiran," (Shad: 29)

Dan firmanNya,
"Artinya: Sesungguhnya orang-orang yg selalu membaca kitab Allah & mendirikan shalat & menafkahkan sebahagian dari rizki yg Kami anugerahkan kepada mereka dg diam-diam & terang-terangan, mereka itu mengharapkan perniagaan yg tdk akan merugi. Agar Allah menyempurnakan kepada mereka pahala mereka & menambah kepada mereka dari karuniaNya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mensyukuri." (Fathir:29-30)

Tilawah yg dimaksud mencakup bacaan &Ittiba' (pengamalan), bacaan dg tadabbur & pemahaman, sedangkan ikhlash kepada Allah merupakan sarana di dalam Ittiba ' & di dalam tilawah tersebut juga terdapat pahala yg besar, sebagaimana sabda Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam
"Artinya: Bacalah Al-Qur'an, karena ia akan datang pd Hari Kiamat sebagai penolong bagi orang-orang yg membacanya."

Dan dalam sabda beliau yg lain,
"Artinya: Sebaik-baik kamu adalah orang yg mempelajari Al-Qur 'an & mengajarkannya."

Dan dalam sabda beliau yg lain,
"Artinya: Barangsiapa yg membaca satu huruf dari Kitabullah, maka dia akan mendapatkan satu kebaikan sedangkan satu kebaikan itu (bernilai) sepuluh kali lipatnya, aku tdk mengatakan 'Alif Laam Miim ' sebagai satu huruf, akan tetapi 'Alif sebagai satu huruf, 'Laam ' sebagai satu huruf &'miim ' sebagai satu huruf."

Demikian pula telah terdapat hadits yg shahih dari beliau, bahwasanya beliau bersabda kepada Abdullah bin Amr bin al-Ash,
"Bacalah Al-Qur 'an setiap bulannya. " Dia (Abdullah bin Amr bin Al-Ash) berkata, "Aku menjawab, 'Aku menyanggupi lebih banyak dari itu lagi.' Lalu beliau bersabda lagi, 'Bacalah setiap tujuh malam sekali."
Para sahabat Nabi mengkhatamkannya pd setiap seminggu sekali.
Wasiat saya kepada semua para Qari Al-Qur'an agar memperbanyak bacaan Al-Qur'an dg cara mentadabburi, memahami & berbuat ikhlas karena Allah Subhanahu wa Ta’ala disertai tujuan utk mendapatkan faedah &mu. Dan, hendaknya pula dapat mengkhatamkannya setiap bulan sekali & bila keluangan, maka lebih sedikit dari itu lagi sebab yg demikian itulah kebaikan yg banyak. Boleh mengkhatamkannya kurang dari seminggu sekali & yg utama agar tdk mengkhatamkannya kurang dari tiga hari sekali karena hal seperti itu yg sesuai dg petunjuk Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam kepada Abdullah bin Amr bin Al-Ash & karena membacanya kurang dari tiga hari akan menyebabkan keterburu-buruan & tdk dapat mentadabburinya.

Demikian juga, tdk boleh membacanya dari mushaf kecuali dalam kondisi suci, sedangkan bila membacanya secara hafalan (di luar kepala) maka tdk apa-apa sekalipun tdk dalam kondisi berwudhu'.
Sedangkan orang yg sedang junub, maka dia tdk boleh membacanya baik melalui mushaf ataupun secara hafalan sampai dia mandi bersih dulu. Hal ini berdasarkan riwayat Imam Ahmad & para pengarang buku-buku As-Sunan dg sanad Hasan dari 'Ali , bahwasanya dia berkata, "Tidak ada sesuatupun yg menahan (dalam versi riwayat yg lain: menghalangi) Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam, dari membaca Al-Qur'an selain jinabah."
Wa billahi at-Tawfiq.


(Fatawa al-Mar'ah, h.96-97, Dari fatwa Syaikh ibn Baz)
(Disalin dari kitab Al-Fatawa Asy-Syar’iyyah Fi Al-Masa’il Al-Ashriyyah Min Fatawa Ulama. Al-Balad Al-Haram, Edisi Indonesia, Fatwa-Fatwa Terkini, Penyusun Khalid Al-Juraisy, Penerjemah Musthofa Aini, Penerbit Darul Haq)
___ Foote Note
. HR. Muslim, Shalah al-Musafirin (804).
. HR. Al-Bukhari, Fadha’il al-Qur’an (5027).
. HR. At-Tirmidzi, Fadha'il al-Qur 'an (2910).
. HR. Al-Bukhari, Fadha 'il al-Qur'an (5052); Muslim, ash-Shiyam (1159).
Penulis: Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz & diterbitkan oleh almanhaj.or.id

Wednesday, 20 April 2011

PC fair

seagate GO FLEX 
500GB je..
hasil g ke PC fair KLCC secara tetibe lpas solat maghrib 
ahad, 17 april 2011
aset terbaru org
with backup software n kaspersky antivirus
rm169
(pricelist navotech rm 205)

"mak, org nk bli external harddisk ea"
"x pyh la kak membazir"
..
mak, akak degil
xpe ea ..bole ea ..org bli
dgn ucapan bismillah
org akan isi dgn manfaat dlm external hardisk tu
laptop dh lembab

dah terbiasa buat sst tnya mak. wlpn trasa x perlu bg tahu, tp lbh baik share apa sj dgn mak. dlu mse org x lahir kat dunia (duk dlm perut mak), org share apa je dgn mak (skng dh mmbesar jd manusia, x igt dh semua tu.)

nota : skdr luahan spy org x kn lupekn mak. dlm tu bnyk gmbr mak ^_^ ...n family.. tmasuk maweeee..

p/s: jumaat ni, 22 april 2011-1 Mei 2011 Book Fair kat PWTC.. jommmm... 

Sunday, 17 April 2011

sekali lg..

td g mkn kat cafe UKM.. balik bilik adk yus, cari camera.

....

tetiba....

"eh..camera org... mne ek org letak?", org
...
"ish.. ilang lg..", adk yus
"cube cari betul2."
"akak ni...", mak

..

"cmne ne mak .. dah kronik dah pelupa org", org

....

org dgn adk yus g cafe smule..tnye kat akak yg buat air.

"camera awk pd guard.td terjumpa..dia yg simpankan."

....

"akak ni... lpas ni akak bli tali, gantung kat leher.", emak


p/s: agak susah zaman skng ni nk jumpa dgn org yg jujur.alhamdulillah guard tu jumpa dan tlg simpankn.. semoga sgala urusan dia Allah permudahkan..aminnn..

Menjumpai Barang Yang Tercicir mengikut ISLAM


MUQADDIMAH

Sudah menjadi lumrah kita sebagai manusia, apabila kita menjumpai barang yang bukan kepunyaan kita, kita akan mengambil tindakan seperti:

1. Mengambilnya untuk kegunaan kita sendiri dengan alasan tiada yang menuntutnya.

2. Memberi atau meletakkan barang tersebut di surau/masjid.

3. Menjadikan barang tersebut sebagai satu sedekah pada orang miskin.

4. Membiarkan barang tersebut tanpa sebarang tindakan dengan alasan bahawa ada orang lain yang akan mnguruskannya.

Mengambil barang yang bukan hak milik kita atau mensedekahkannya kepada satu pihak yang tertentu walaupun dengan niat yang baik, adalah satu perbuatan yang
salah dari segi syariat, kecuali setelah mengambil langkah-langkah yang telah digariskan oleh syariat.

DEFINISI LUQATAH

Harta ataupun barang yang dihormati yang dijumpai di tempat yang bukan milik individu dan ianya tidak ada tanda-tanda di bawah jagaan sesiapa dan tidak diketahui siapakah yang berhak untuk barang tersebut.

PENSYARIATAN MENGAMBIL BARANG YANG TECICIR

Nabi S.A.W. bersabda apabila ditanya tentang barang yang tercicir:

اعرف وكاءها وعفاصها ثم عرفها سنة فإن لم تعرف فاستنفقها ولتكن وديعة عندك فإن جاء طالبها يوما من الدهر فأدها إليه

“Hendaklah kamu mengenal pasti pengikat bungkusan barang tersebut dan bekas barang tersebut, kemudian hendaklah kamu wawarkan selama setahun. Sekiranya kamu tidak menjumpai tuan barang tersebut, dan hendaklah kamu simpan dan pelihara dalam jagaan kamu, dan apabila datang pemilik barang tersebut, pada bila-bila masa, hendaklah kamu menyerahkan barang itu kepadanya.”

Hadis riwayat bukhari (2295) dan Muslim (1722)

HUKUM MENGAMBIL BARANG YANG TERCICIR

Ia mempunyai 5 hukum:

1.
SUNAT:
Bagi orang yang mempunyai sifat amanah dan ditakuti ianya hilang jika dia tidak mengambilnya.

2
. HARUS:
Sekiranya tidak ditakuti ianya hilang jika tidak mengambilnya.

3.
WAJIB:
Sekiranya dia yakin, jika dibiarkan, barang itu pasti akan hilang.

LANGKAH-LANGKAH YANG PERLU DIBUAT APABILA MENJUMPAI BARANG YANG HILANG

1. Sekiranya barang tersebut
adalah barang yang remeh-temeh, iaitu yang mana manusia tidak kisah kehilangan barang tersebut, maka orang yang menjumpai boleh mengambilnya tanpa perlu mewarwarkannya atau mencari tuannya.

2. Sekiranya ia adalah
barang yang bernilai, iaitu yang mana tuannya akan mencari barang tersebut, maka wajib orang yang menjumpai mewarwarkannya.

3. Maka, orang yang menjumpai barang itu tadi,
hendaklah dia mengenal pasti sifat-sifat barang tersebut.

4. Orang yang menjumpai barang itu tadi hendaklah
bertanya akan sifat-sifat barang itu kepada sesiapa yang mengaku sebagai tuan sebenar kepada barang tersebut.

5. Kalau si pendakwa itu
menjawab dengan tepat, dan diyakini oleh orang yang menjumpainya bahawa dialah pemiliknya, maka serahkan kepadanya.

6. Sekiranya masih lagi berterusan
, tidak ada yang mengaku, atau tidak diyakini pendakwa itu sebagai tuan yang sebenar, maka hendaklah orang yang menjumpainya mencari tuannya selama setahun. Tempoh masa setahun ini adalah bagi barang-barang yang sangat bernilai. Sekiranya barang itu tidak sangat bernilai, maka tempohnya tidak sampai setahun dan ianya mengikut nilai barang tersebut.

7.
Tempat yang diwawarkan adalah tempat yang umum, tempat yang dihadiri oleh orang yang ramai (pasar, sekolah, perhentian-perhentian dan lain-lain).

8. Jikalau telah
tamat tempoh pencarian tuan tersebut, maka dia boleh simpan sebagai harta amanah dan mengembalikan kepada tuannya sekiranya tuannya datang menuntut. Ataupun pilihan yang kedua, dia boleh memiliki barang tersebut dan membayar mengikut nilai barang tersebut sekiranya tuannya datang menuntut.

INI ADALAH PENJELASAN RINGKAS TENTANG TAJUK BARANG TERCICIR DALAM FEKAH MUAMALAT MAZHAB SYAFIE. IA PERLUKAN KEPADA PEMERINCIAN DAN PENERANGAN.

hilang


Best….
Lepas org deactivekn fb tak sampi seminggu, ditakdirkan hp org plak yg hilang.
Ilang mlm smlm dlm teksi mse ke ostel adik yus kat UKM (mse tu dgn mak)
Hari tu ilang casing camera. Lg dahsyat (pd org la) sbb ilangnya kat masjid besi putrajaya. Org cari smla kat tmpt tu sejam slpas kejadian, tp x jumpa. Siap jumpa dgn pakcik yg jga masjid tu lg tuk mntk tlg simpankan kalau ada yg bg pd pakcik tu. .. hasilnya.. xdpt pn.
Dan ttg hp yg ilang mlm smlm, biasala… semua org klu hp ilang mesti col hp tu kn. Dan org pun buat rutin yg sme jugak. Last2, hasinya akan sama pd setiap org yg kehilangan hp… mengeeecewaaaaakannn.. (klu hp ilang x pyh letak harapan).. pen k buat hp je pun.
Mak kata, “ akak sedekah kan je la hp tu”
Rase x puas hati juga.. sbb hp tu mak yg belikan..
Pe nk buat, salah sendiri cuai
Sblm keluar teksi, org tutup pintu teksi x rapat. Ble nk tutup lg skali. Org terasa ada benda dlm teksi.org pandang je tmpt duduk org.tp x terpandang ade hp sbb gelap teksi tu. (Biasanya org mmg suke pegang hp.) sbb ade beg x perasan hp xde pd tgn org.
Tp yg pasti org nk beli hp yg sama.
“bli hp canggih la plak”, adk yus
X nk org beli hp canggih2.. mcm xde guna je.. yg boleh col ngn msg cukup la. Nk amik gmbr, dh ade camare.ok je guna camera.wlpn mcm agk bnyk brg kna bawa.
Nota: deactive fb lost cntx dgn kwn2… tibe-tibe ilang hp plak…
Persoalan: ujian utk active smla fb ke???
Jwpn kpd persoalan : akan org btahan drp aktifkn fb.tp rindu kat akhwat...

Wednesday, 13 April 2011

eye mo

tambahan ubat terbaru.

eye mo moist...

knapa dgn eye mo?
kenapa ntah mata org kering sgt skng.
bukan nak tido sbb ngntuk
tp tido sbb mata  kering


kenapa mata kering...
kurang air mata??
kurang menangis kah org?
keraskah hati org sekarang?(kurang menangis menandakan kekerasan hati)

nota: nikmatnye air mata menangis krn Allah...dan x semua org ada hati dan air mata yg sudi menangis krn Allah..beruntungnya org yg ada hati utk menangis krn Allah. 

persoalan: beruntungkah org???

p/s :menangis bukan sebab manja tp menangis mengenang kekhilafan tu sgt sgt bernilai

deactive fb

Smlm isnin, 11 april 2011..org deactive fb. Agak x berpuas hati.igtkn ble dh deactive, xde la dgn mudah org dpt on9 semula..tp rupanya  msih boleh je on9 semula.. cume msukkn emel n password??. Seolah2 serupa xpyh deactivate.
Terlintas dlm hati nk je block website fb.
Terlintas gak nk suh kwn tlg hi-jack kn fb org.tp org nk deactive utk sementara je.klu kna hi-jack, kna buat acaun emel baru. Malas la nk mmperbanyakkan akaun emel plak.
Xpela.. belatih mengawal diri.

Kwn org dh tegur,
Norlie, “ kak kis ni bnyk sgt.fb la. Blog la..ym la..skype la”
Ain, “ ‘blog’ blog.. ‘blog’ blog.. ‘blog’ blog..hahahaha”
Org, “ ain ckp ‘blog blog’ ke ‘block blog’?”
….
Akan difikrkn ttg itu..
….

Nota: knapa org deactivate kn fb? Jwpn:ikut loghat klate “malas nk caghe”.x lah.alasan 1st,org rasa lagha je. Kblkngn ni, post yg org post kat wall trasa x berfaedah.smata2 atas luahan hati yg x mnambah keimann pn pd org lain. Walaupn trasa kkdng dpt pbaiki diri ble tgk smla wall post yg dihantar.tp rasanya pd org lain x pn mmbntu diorg..pastu, sibuk2 plak org nk menyibuk hal org lain. Ada yg x perlu org menyibuk, tp org tetap menyibuk kat wall post diorg.. klu menyibuk yg membina x pe.ni org menyibuk yg mnybbkn makin lagha. Reply wall.. smpi melarat2..kdg2,org x wat pape pn kat fb..tp bertunggu bertangga dpn laptop sikit2 jengah fb..sikit2 jengah fb.
p/s: kpd yg ok pd fb, teruskan k. org nk ber’hibernate’ drp fb sementara.tata fb..

….
Rabu, 13 april 2011.
Fieze nyanyi lagu senyum
“senyum umpama suria
yg membawa cahaya
senyum lah dari hati
dunia mu berseri.”
Org sambung.
“senyum..senyum.. “ (lgu ahli fiqir)
Fieza, “Apa balkis?”
….
Fieza, “nk..nk..nk dgr lg skali”
Yati, “ kak kis nyanyi lagu senyum, ahli fiqir la”
“ha a”, org kata
“camne ek lagu tu..nk dgr..nk dgr..”, fieza
“ala, kak kis ada tag dlm fb la” yati
“ha a ..org ade tag aritu.org x tag fieza ke?”, org
“ala.. xde pun”fieza
“owh..xde ea.. xpela..org dh deactivekn fb pun”, org
“ala npe?” fieza
Org, “malas nk caghe”
“owh.. balkis dah taubat”, fieza
Org senyum je ble dgr pkataan taubat.. knapa dia kata taubat x tahu la.. tp org senyap je.. terus kte org g kantin.

tp terasa ckup bmakna pkataan taubat tu
(.. mse nyanyi tu x de kaum2 adam ..)~~~

persoalan lg : taubatkah org??

Saturday, 9 April 2011

TBS-BTS

Semalam balik dr KL dan smpi ke stesen bas dlm kul 10 mlm.dgn pakai uniform dan biasala jaket yg ade logo kementerian kat kanan, nama kat kiri dan blakang tertulis Juruteknologi Makmal Perubatan(jaket yg org slalu pakai. Knapa org pakai jaket tu? Sbb uniform org sempit klu x pakai jaket tu, org akan pakai sweater .. jaket tu dh la mahal rm50 rugi x pakai, jd lbh baik org pakai. Klu thn lpas, baju tu keras kejung tp skng dh lembut trasa mcm conforter je pakai.x caya leh tanye fiza hussien (kwn yg slalu tido dlm dewan kuliah ade je dia minta nk pinjam jaket org sbb sejuk, tp chance org nk bg kurng. Sejuk r fiza dlm dewan, jd org x leh bg) slain tu org bwa beg plastic yg ade cop Mint (drp kdai baju kat Maju Junction Mall(MJ) yg dlm beg plastik tu ade jubah tuk mak n joystick PS3 yg pais mintak tlg belikan kat Lowyat.slain tu, ade kek.org belik kat kdai kek dlm Terminal Bersepadu Selatan (TBS) kat Bandar Tasik Selatan.
Tiket bas balik muar pukul 8 mlm.
Ade la bbrapa perkara kenangan yg terimbas dlm kepala org mse sepanjang perjalanan keluar dr LRT yg org naik dr stesen titiwangsa ke stesen Bandar tasik selatan. Mse org mlangkah keluar drp LRT. Tetiba hati org rasa sayu. Utk thn ni, ni first time org balik muar sorg2. Sblum ni balik dgn abah sbb abah teman org kat KL. X pun mak abah dtg kl ambil org tuk balik muar.tp sbb org dpt yakin kan mak abah yg org dh sihat n boleh balik sendiri. So, diorg benarkan org utk balik naik bas sendiri.mak suh ajak adk yus balik sekali.tp adk yus x dpt balik sbb dia ade final exam minggu dpn.
Mse sorg2 ni la org teringat mse kat masterskill. Lpas 5 hari kat pekan,Pahang atas program bakti siswa, org balik KL dgn keadaan sakit rheumatic.org smpi hostel dgn bas kolej dlm pukul 3 pg dan pkul 7 pg org ade klas. Klas pertama utk semester 2 kat masterskill. Sakit dia.. speechless.. uniform org x iron lg mse tu.
Sampi rumah, org mintak tlg siti (housemate merangkap roommate org) bukak kn pintu rumah sbb sakit sgt nk bukak pintu pun x larat dgn bawa beg, trasa nk tercabut tangan..msuk rumah, org terus baring atas katil dan tidur. Sblm tu, org mintak tlg kat siti utk tlg ironkn uniform org.. mmg tgn org, bhg siku dan pergelangan tangan jem mse tu. Terima kasih utk siti.sejak haritu, org slalu mintak tlg siti tuk ironkn baju org.
Bangun pg utk ke klas, mmg x larat.dlm hati slalu je sebut mak.nak mak..x larat dah. Solat pun org trasa sakit sgt. Tp org ttp jugak kuatkn diri tuk solat mcm org biasa. Saat duduk antara 2 sujud  dan  tahiyyat mmg sakit.
Org pergi kelas. Balik kelas, org betul2 dh x larat. Org col mak, org ckp nak balik.org ckp kat mak org sakit kaki sgt.x tahan dah. Mak x bg sbb semester baru mula tp org ckp kat mak x pe sbb mnggu ptama x blajar. Pastu, mak benarkan org balik. Tulang belakang org mula rasa sakit. Dan org dh mula sesak nafas. Dada org terasa sempit tuk bnafas. Nafas org tlalu pendek masa tu. Org x boleh nk tarik nafas dalam2. Terasa dada tercucuk..Chest pain.org x sedar mse sakit dada tuk bnafas tu chest pain, symptom utk sakit jantung dh bmula.
Balik hostel, org Nampak kak nadia.. org mintak tlg kak nadia hantar org ke stesen LRT Bandar tasik selatan sbb kak nadia bawa kereta sendiri.org ckp kat kak nadia org x larat tuk pergi sendiri ke stesen LRT.org packing troli beg.org cube nk angkat tp x bole. Org mintak tlg Daniel(kwn cosmate kak nadia) utk angkatkan beg org. rasa nk nangis je mase tu.
Smpi kat stesen LRT bndar tsk selatan. Skali lg org mintak tlg Daniel keluarkan beg drp kereta kak nadia. Kluar dr kereta, org dh berserah pd Allah spy org dpt btahan tuk balik muar dgn keadaan sakit sgt. Org x tfikir tuk tel mak, suruh mak dtg KL ambil org.
Lpas beli tiket ke plaza rakyat (dulu stesen bas kan kat plaza rakyat/ puduraya) kat kaunter. Org dh x tahu nk buat mcm mana. Org tdiam kat situ. Org perhatikan tangga. Mmg tinggi utk naik dan tinggi utk turun…mmg org x larat nk angkat beg..ttbe org terpandang seorg pakcik guard kat stesen tu. Dlm hati org timbul rasa nk minta tlg drp pakcik guard tu..tp timbul pulaj rasa Nak ke x nk pergi mintak tlg drp pakcik guard tu. “harap2 pakcik guard tu boleh tlg org”.. org pergi ke pakcik tu.org ckp kat dia, org perlukn ptolongan dia utk angkatkan beg org sbb org sakit dan x larat tuk angkat beg tu. Malu.. mmg malu..sbb org trasa mmg Nampak sihat dah tu mintak tlg kat pakcik.terasa x patut.tp org dh xde pilihan.
Alhamdulillah, Allah lembutkn hati pakcik tu tuk tlg org.dia tlg angkatkn beg drp kaunter smbilah ke tmpt duduk tuk naik LRT.org ucap trima kasih pd pakcik guard tu.dn tgk dia pergi naik tangga dn terus hilang drp pndangan org.org duduk dan org thn sakit. Rasanya air mata org mleleh mase tu thn sakit sendi dan sakit dada.
LRT smpi dan terus mnuju ke plaza rakyat. Smpi kat plaza rakyat. Org tpksa utk memaksa diri tuk bawa beg.. nak nangis.tp ramai org.jd org senyap je.org cube jln selaju yg boleh. Tp tetap plahan. Azab nye turun tangga. Org ambl hanfon. Org smsm adk yus. Org ckp kat dia org sakit sangat.x larat.dan seingat org adk yus reply dia kata dh smpi.lg sikit je. Sparuh tanggu yg org turun,org msg lg skali kat adk yus. Dia kata cube je jln perlahan-lahan. Last2 org x snggup tuk msg. org terus col adk yus.mse tu org mnangis dah.dn dlm hati org, knapa Allah uji org mcm ni. Susahnya(masa ni  masa sblm org ditarbiyyah). Org doa “ya Allah kn senang kalau bas express kat bndr tsk selatan je. Jd kn lah stesen bas kat bndr tsk selatan”..

Dan sekarang.. org brada kat stesen bas di Bandar Tasik Selatan iaitu Terminal Bersepadu Selatan (TBS-BTS).. subhanallah…

berita, klik kat sini:
 TBS-BTS beri lebih banyak kemudahan kepada pengguna

tiket org pukul 8, risau ttg solat maghrib.. ttbe pkul 7, ada announcement utk waktu solat maghrib dan skali lagi annoucement masuk waktu solat diumumkan ble tiba waktu solat. jangan risau tentang surau ada kemudahan surau di lobi menunggu bas kat tingkat bawah..mcm mna? ok kn..lebih selesa bbnding dkt puduraya dan stadium bukit jalil. x crowded, x panas.makanan yg diyakini kebersihannya.berhimpit lelaki dan perempuan pun x blaku.

dan masa menunggu, ada 2 org psngan OKU dan nmpk diorg lebih selesa dan layanan yg diberi oleh staf mmg bgus.x la mcm dlu sibuk dengan ulat tiket yg agak merumitkn pd org (buat menambah bintik hitam dlm hati org yg tersedia hitam ni.~~~~..astaghfirullah hal 'azim..astaghfirullah hal 'azim...astaghfirullah hal 'azim)

 TBS-BTS
kaunter tiket
lobi utama

nota:
gmbr2 ni hasil amik kat google Images je. org ade ambil gmbr, tp saiz terlalu besar dan berat.
lg1, ble la agaknya org dpt ziarah kak nadia, ina siti...